KEJ KAO NOV DO AVGUSTA: Radovi na rekonstrukciji ulice u Zemunu napreduju prema planu

Š. Marović

18. 07. 2022. u 11:11

RADOVI na rekonstrukciji zemunske Ulice kej oslobođenja, koji su počeli 25. novembra prošle godine, biće završeni do kraja avgusta.

КЕЈ КАО НОВ ДО АВГУСТА: Радови на реконструкцији улице у Земуну напредују према плану

Foto Z. Jovanović

Kompletna sanacija zapuštenog prostora prostire se od Ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde, dužine 1.069 metara i vrednosti je 360 miliona dinara.

Reporteri "Novosti" posetili su ovo gradilište u centru Zemuna i zatekli radnike koji su zbog previsokih temperatura malo predahnuli. Ipak, nekoliko bagera bilo je angažovano na čišćenju prostora kod restorana "Bela Napoli" i Zmaj Jovine ulice, gde će ubrzo nići kružni tok. Tu je i par kamiona odnosilo šut, pošto se uklanjao stari i dotrajali asfalt i betonska podloga.

Kod kružnog toka biće napravljen i parking za turističke autobuse, što će znatno doprineti ponudi ove opštine. Ulica kej oslobođenja će od Njegoševe do obaloutvrde biti proširena na pet i po metara.

- Radovi se izvode kvalitetno, zamenjene su sve podzemne instalacije i urađen kolovoz i granitne kocke najboljeg kvaliteta - istakao je za naš list predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

- Neimari su aktivni tokom celog dana, zadovoljni smo kako se odvija čitav posao. Deo koji je završen odlično je urađen, a isto se očekuje i od ostatka. Kompletno uređenje sve do obaloutvrde biće završeno do kraja avgusta, što je preduslov da se počne sa uređenjem Glavne ulice.

Prva deonica obuhvaćena ovim radovima prostire se od Ulice Stevana Markovića do Karamatine, druga je od Karamatine do Njegoševe ulice, a treća od Njegoševe ulice do kraja obaloutvrde. Da bi funkcionisao saobraćaj, radovi se od samog početka izvode u delovima. Kod novog kružnog toka biće i kružna raskrsnica, kada će u hitnim situacijama i vatrogasna kola moći da stignu do tog dela Keja, što ranije nije bilo moguće.

Radnici se kreću po projektu, Foto Z. Jovanović

Saobraćajnica koja prolazi tik uz zemunski Kej imaće nove vodovodne i kanalizacione cevi na celom potezu, a izgradiće se i kolektor fekalne kanalizacije koji nije postojao.

Biće postavljeni novi stubovi javne rasvete i trotoari. Deo puta od Ulice Petra Markovića do Stevana Markovića u prethodnom periodu dobio je asfaltnu podlogu, a ostatak do obaloutvrde ovih dana popločava se kamenim kockama. U blizini katastarske zgrade izgradiće se parking za četiri laka dostavna vozila, kako bi se snabdevala Gospodska ulica, koja je sada deo pešačke zone.

Posebna pažnja biće usmerena i na revitalizaciju zelenih površina, očuvanje postojećih i ozelenjavanje. Ovaj posao će tradicionalno raditi ekipe "Zelenila".

Foto Z. Jovanović

ROKOVI

ROK za uređenje ulice koja od restorana "Šaran" vodi ka Širokoj stazi i restoranu "Radecki" bio je 240 dana. Tako je ceo posao trebalo da se završi do juna, ali će se ipak rekonstrukcija malo odužiti. Ali, u poređenju s ostalim projektima u gradu, ovo se može smatrati solidnom dinamikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna