MOMIROVIĆ O STANJU SAOBRAĆAJNOG PRELAZA PREKO DUNAVA: Pančevac siguran, potrebna obnova

Š. Marović

28. 05. 2022. u 06:22

KOROZIJA, ispucao asfalt, urušene pešačke staze, loša signalizacija i dotrajale ograde - karakteristike su Pančevačkog mosta. Ipak, nadležni uveravaju da je najduži prelaz u prestonici bezbedan za odvijanje saobraćaja, uz naglašavanje da mu je potrebna kompletna obnova.

МОМИРОВИЋ О СТАЊУ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕЛАЗА ПРЕКО ДУНАВА: Панчевац сигуран, потребна обнова

Foto P. Milošević

- Ovom biseru glavnog grada potrebna je temeljna rekonstrukcija, ali most trenutno zadovoljava sve uslove za bezbedno odvijanje saobraćaja - istakao je juče ministar građevinarstva Tomislav Momirović. - Svakako je bezbedan za prelazak, jer da nije tako, ne bismo na njemu ni dozvolili saobraćaj. Ispunjava sve bezbednosne i druge uslove, pošto se stalno vrše ispitivanja. Radimo na tome da smanjimo broj nesreća, posebno kada govorimo o bezbednosti dece. Imamo i napretka, jer smo investirali u bezbednost saobraćaja u blizini škola i vrtića. Pančevački most je specifičan jer je veoma značajan za građane i teretni saobraćaj.


Kako bi ovaj prelaz bio kompletno rekonstruisan, potrebno je potpuno obustaviti saobraćaj preko njega. To je jedino moguće izgradnjom mosta kod Ade Huje, koja će prema najavi gradskih čelnika početi do kraja godine.


Pančevački most izgrađen je 1935, a sadašnji izgled dobio je 1966. godine. Međutim, decenije nebrige i sporadičnog održavanja ostavile su traga na Pančevcu. Iako poslednjih godina od nadležnih organa često dolaze najave o kompletnoj popravci jedne od "žila kucavica" prestonice, ona je na dugačkom štapu. Koliko su kolovoz i trotoari propali građani su imali prilike da vide posle teške prometne nesreće koja se dogodila ove nedelje, kada je nastradao bračni par iz Slanaca.


Kako je saobraćaj bio zaustavljen, mnogobrojni stanovnici leve obale krenuli su peške preko Dunava i "uživo" ugledali rupe na trotoarima na koje najčešće ukazuju biciklisti.

NADLEŽNOST "PUTEVA SRBIJE"


MOST koji spaja levu obalu Dunava sa centrom grada, dugačak 1.526 metara, u nadležnosti je "Puteva Srbije". Ima četiri trake za odvijanje kolskog saobraćaja i dva železnička koloseka. Prema ranijim procenama, preko Pančevačkog mosta svakodnevno se preveze oko 100.000 ljudi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije