OBNOVLJENO NAJVEĆE GRADSKO STEPENIŠTE: Uspon između Banovog brda i Čukaričke padine nakon rekonstrukcije sigurniji za pešake

A. Klisurić

10. 04. 2022. u 10:40

VEZA između Banovog brda i Čukaričke padine, najduže stepenište u gradu, konačno je rekonstruisana i sada je sigurna za sve pešake koji najčešće svakodnevno prelaze više od 183 stepenika.

ОБНОВЉЕНО НАЈВЕЋЕ ГРАДСКО СТЕПЕНИШТЕ: Успон између Бановог брда и Чукаричке падине након реконструкције сигурнији за пешаке

Privatna arhiva

Inicijativu da ova spojnica između dva naselja bude sređena pokrenuli su građani i Opština Čukarica. Zamenjena su gazišta, betonske površine i metalna ograda, radovi su vredni 20 miliona dinara, a sredstva za uređenje ove prečice obezbedio je Grad.

Kako podsećaju u ovoj beogradskoj opštini, put koriste mnogobrojni osnovci koji pohađaju školu "Filip Višnjić", a žive na Čukaričkoj padini.

- Svakodnevno ovuda prođe veliki broj građana koji stanuju u oba naselja - kažu u GO Čukarica. - Ove stepenice vode od Kijevske ulice do Lazarevačkog druma, i uz pomoć njih se brže stiže i do Ade Ciganlije, gradskog prevoza, pijace, tržnog centra. Ovo je i najbrži put stanovnicima padine do Požeške ulice, i skraćuje im rutu za više od kilometra.

"Novosti" su više puta pisale o ovoj spojnici dva naselja. Početkom godine u GO Čukarica su rekli da im je ovo bio jedan od najvažnijih projekata. Kako su tada istakli, namera im je bila da stepenište ostane u istim gabaritima, i da je glavni cilj da ovaj prostor postane siguran za svakodnevnu upotrebu.

Stepenište koje spaja dva naselja izgrađeno je tokom osamdesetih godina, u vreme podizanja stambenog naselja na Čukaričkoj padini. Ovaj prostor do sada nije obnavljan, tako da su betonska konstrukcija i metalna ograda "vapile" za rekonstrukcijom.

Iako naporna, prečica je veoma korisna i značajna žiteljima dva naselja, pa su građani bili i inicijatori ove rekonstrukcije.

- Kad god mogu trudim se da izbegnem uspon. Teško je popeti se, ali ponekad zastanem na odmorištima, pa nastavim dalje. Poseban je doživljaj u proleće i leto, tada prolazimo kroz oazu zelenila kroz koje stepenište prolazi rekao je za "Novosti" jedan od starijih žitelja Padine.

OD VELIKIH 65 STEPENIKA VIŠE

OVO čukaričko stepenište nosi titulu najdužeg u prestonici. Veza između Padine i Banovog brda "pobedila" je dužinom Velike stepenice, koje spajaju Kosančićev venac sa Karađorđevom ulicom. Veliko stepenište ima 118 stepenika, a čukaričko 65 više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna