U VINČU DOVEZU 600 KAMIONA DNEVNO: Posle otvaranja sanitarne deponije, nadležne službe obavljaju detaljnu proveru porekla otpada pre odlaganja

M. STANOJKOVIĆ

07. 03. 2022. u 07:52

NA novu deponiju Vinča, koja je otvorena u avgustu prošle godine, dnevno stigne između 500 i 600 kamiona s komunalnim otpadom. U drugoj fazi radova privatnog partnera "Beočiste energije", očekuje se stabilizacija stare deponije, a energana na otpad trebalo bi da proradi u novembru ove godine, odnosno na početku grejne sezone.

У ВИНЧУ ДОВЕЗУ 600 КАМИОНА ДНЕВНО: После отварања санитарне депоније, надлежне службе обављају детаљну проверу порекла отпада пре одлагања

Foto Z. Jovanović

Otkako je počelo sa radom, novo odlagalište u Vinči prima otpad sa 15 opština Beograda, a osim komunalnog, ovde se odlaže i građevinski otpad, koji prolazi potpunu kontrolu na ulazu.

- Centar za prihvatanje čvrstog komunalnog i građevinskog otpada prihvata godišnje oko 700.000 tona otpada, a ima tendnciju ubrzanog rasta - kažu za "Novosti" u "Beočistoj energiji". - Prijem se obavlja na kontrolnom ulazu gde se radi provera otpada. Zahvaljujući savremenom informacionom sistemu za upravljanje otpadom, sprovodi se kontinuirana evidencija vozila, datum i vreme njihovog dolaska poreklo otpada i težina. Na deponiju dnevno stigne oko 1.500 tona komunalnog otpada.

Kada je reč o šutu koji se preradi na deponiji, uskoro bi mogao da se nađe u upotrebi kao reciklirani materijal za obnovu ulica.

- Postrojenje radi od avgusta i sastoji se od drobiličnog dela koji proizvodi granulate u različitim veličinama koji se dalje mogu koristiti za izvođenje građevinskih radova i uskoro će biti predmet prodaje na tržištu - navode u "Beočistoj energiji". - Ovo postrojenje je proizvedeno u Finskoj i ima kapacitet od 200.000 tona otpada godišnje.

Iako je stara deponija zatvorena, mere na stabilizaciji i transformaciji u zelenu površinu tek predstoje. Pri kraju su i radovi na završetku energane na otpad, koja će snabdevati 10 odsto Beograđana toplotnom i pet odsto električnom energijom.

- Radovi na energani su u finalnoj fazi, sprovode se prva ispitivanja u vezi sa puštanjem u pogon - kaže privatan partner Grada. - Međutim, taj posao je veoma zahtevan i potrebno je prisustvo veoma obučenih i iskusnih stručnjaka koji su već počeli sa testiranjem. Ipak, u ovoj fazi se može desiti da je potrebno obaviti izvesna prilagođavanja nekog od 76 tehnoloških sistema, što može dovesti do određenih kašnjenja. Kada bude pušteno u rad, prerađivaće se 43,6 tona komunalnog otpada po satu, istovremeno će se količina komunalnog otpada koji se odlaže na deponiju smanjiti.

PRISTUP SAMO OVLAŠĆENIMA

DEPONIJI trenutno mogu da pristupe samo ovlašćena vozila koja imaju pristup Centru za upravljanje otpadom u Vinči, a to su JKP "Gradska čistoća", "Eko Grocka" i Barajevo, koji isporučuju samo čvrst komunalni otpad. Šut od građenja i rušenja odlažu pravna lica koja su potpisala Ugovor o odlaganju otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!