"TRI KLJUČA" GOTOVA DO KRAJA MAJA: Radnici JKP "Zelenilo" započeli obnovu parka kod Mostarske petlje

J. DINČIĆ

03. 02. 2022. u 06:47

PARK "Lepi izgled" poznatiji "Tri ključa" na proleće će zablisatati potpuno novim sjajem. Radnici "Zelenila" još prošle godine počeli su sa uređenjem parkovske površine kod Mostarske petlje na kojoj bi do kraja maja trebalo da budu izgrađeni sportski tereni, teretana na otvorenom, park za pse, dečje igralište, kao i prostor za odmor. Za ove radove resorno preduzeće izdvaja oko 62 miliona dinara, dok je predviđeni rok za završetak do 31. maja.

ТРИ КЉУЧА ГОТОВА ДО КРАЈА МАЈА: Радници ЈКП Зеленило започели обнову парка код Мостарске петље

Foto M. Anđela

Planirano je da park bude podeljen na nekoliko funkcionalnih celina. Sportski tereni prostiraće se na oko 7.000 metara kvadratnih, park za pse oko 1.000, a dečje igralište sa prostorom za miran odmor zauzeće površinu od 4.764 kvadrata.

- Deo parka sa sportskim sadržajima imaće terene za basket i teretanu na otvorenom, a u ovom delu biće napravljen i zid visine 45 centimetara na kome će biti postavljene hrastove lajsne za sedenje - objašnjavaju nadležni iz "Zelenila". - U teretani na otvorenom nalaziće se šest rekvizita za fitnes.

Park za pse će biti ograđen metalnom ogradom, imaće i deo sa travnatom površinom kao i podlogu od mešavine šljunka i zeolita, namenjena za higijenu ljubimaca. Ugrađeno će biti i šest rekvizita za dresuru pasa. Na delu gde je planirana izgradnja dečjeg igrališta i prostora za miran odmor, biće urađena sanacija svih čvrstih zastora uz izmene koje obezbeđuju pristup sadržajima osobama sa invaliditetom.

Na delu sadašnjeg igrališta ubuduće će biti plato za miran odmor, a na mestu postojećeg košarkaškog terena izgrađeno novo dečje igralište. Ostatak površine starog igrališta postaje travnjak. Mališanima će u ovom parku moći da se igraju na novim njihalicama, ljuljaškama i klackalicama koje će se nalaziti na gumenoj podlozi.

Postojeći parking na kraju Sarajevske ulice, koji preseca park, biće zatvoren. A novim idejnim rešenjem osim drvoreda i pojedinačnih stabala, park će imati i cvećnjake i travnjake. Prilazi iz Ulice kneza Miloša u park biće prilagođeni i za osobe sa posebnim potrebama. Takođe, obnova svih travnih površina u parku biće urađena nakon završetka građevinskih radova.

NAZIV PO KAFANI

NA samom kraju Ulice kneza Miloša, u neposrednoj blizini sadašnjeg parka nekada se nalazila kafana "Lepi izgled". Ovu kafanu su uglavnom posećivali vinogradari iz obližnjih krajeva. Pored kafane nalazila se i bakalnica na kojoj su bila naslikana tri ključa i iznad njih kruna. Smatra se da je zbog toga čitav kraj, između Mostara i Železničke stanice, poneo naziv "Tri ključa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice