SVETLOSNA ČAROLIJA NA SAVA PROMENADI: Otvoren Kineski festival u čast dočeka Nove godine (FOTO/VIDEO)

J.D

31. 01. 2022. u 17:35

SPEKTAKULARNIM vatrometom i svetlosnim efektima sa Kule Beograd na šetalištu Sava promenada sinoć je otvoren četvrti po redu Kineski festival svetlosti.

СВЕТЛОСНА ЧАРОЛИЈА НА САВА ПРОМЕНАДИ: Отворен Кинески фестивал у част дочека Нове године (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N.Skenderija

Na Promenadi su najpre upaljeni veliki lampioni - jedan u obliku velikog zmaja od dvadesetak metara dužine, kao i mnogobrojni manji u obliku ždralova, riba, pečurki i drugih bića i predmeta, dok je na pročelju Kule Beograd zaijala je velika novogodišnja poruka na kineskom i srpskom jeziku, uz zastave obe zemlje.

Novina su i muzičko-svetlosne interaktivne gazilice, koje će posetioci moći da aktiviraju plešući po njima u Tržnom centru "Galerija" kod ulaza 5. Ovogodišnje igre svetlosti osmislila je grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine. Festival je otvoren u prisustvu gradonačelnika Zorana Radojičića i ministra savetnika Ambasade Kine u Srbiji Tjana Jišua.

- Ova godina, koja je u znaku tigra, puna je promene i dinamike, a ja želim puno pozitivnih promena u celom svetu i to nabolje - istakao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Prijateljstvo između Kine i naše zemlje je iz dana u dan sve bolje, što se i pokazuje kroz sve zajedničke projekte koje smo realizovali, još od 1980. godine sa Pekingom imamo potpisan sporazum o prijateljstvu koji i danas živi. Verujem da će u narednim godinama biti još uspešniji.

Jišu je zahvalio na izuzetno vrednim naporima u organizaciju festivala već četvrtu godinu zaredom, naglasivši da je manifestacija dokaz čeličnog prijateljstva Kine i Srbije. Inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, zahvalio se na podršci Vladi Srbije, Ambasadi Kine i gradovima Novom Sadu i Beogradu, u kojima se festivali organizuju.

 

 

ATRAKCIJA DO 13. FEBRUARA

KINESKI festival svetla biće otvoren svakog radnog dana na šetalištu Sava promenada sve do 13. februara. Ulaz za posetioce festivala je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)