POVREĐENIMA ĆE "PIJACE" DATI ODŠTETU: Posle nesreće u tržnici "Stari Merkator" prodavci ponovo za tezgama, majstori raščišćavaju porušeno

A. V. V. - J. D.

20. 01. 2022. u 08:51

DAN posle nesreće koja se juče dogodila u objektu pijace "Stari Merkator", kada se obrušila oplata za ventilaciju, prodavci su se vratili na svoja radna mesta, dok su majstori raščišćavali porušene delove zgrade. Kako je juče istakao gradonačelnik Zoran Radojičić, četiri žene koje su ovom prilikom povređene posle ukazane lekarske pomoći puštene su kući, dok će JKP "Gradske pijace" njima i njihovim porodicama isplatiti odštetu. Isto preduzeće biće zaduženo i za popravku objekta.

ПОВРЕЂЕНИМА ЋЕ ПИЈАЦЕ ДАТИ ОДШТЕТУ: После несреће у тржници Стари Меркатор продавци поново за тезгама, мајстори рашчишћавају порушено

Foto M. Anđela

- Najvažnije je da niko nije u životnoj opasnosti - rekao je Radojičić. - Razgovarali smo sa direktorom "Gradskih pijaca" i ovo preduzeće će svim povređenima i njihovim porodicama isplatiti odštetu. Inače, ovaj objekat je izgrađen 1972. godine, vlasnik je Republika, dok JKP "Gradske pijace" koristi pijačni prostor, upravlja njime i obavlja kontrolu. Ništa nije ukazivalo na to da može doći do odvajanja obloge ventilacije. Siguran sam da će istraga koja je u toku dati potrebne odgovore.

Prvi čovek grada poručio je da je trenutno u toku procena materijalne štete i da će JKP "Gradske pijace" iz sredstava tekućeg održavanja sanirati i popraviti objekat.

Reporteri "Novosti" juče su u novobeogradskoj tržnici zatekli radnike koji su raščišćavali nered u donjem delu objekta gde se desila nesreća. Incident nije poremetio prodavce koji su juče uredno bili na svojim radnim mestima kao da se dan ranije ništa nije dogodilo.

- Juče ujutru su došli majstori i krenuli da raščišćavaju taj donji deo gde je pao zid - kažu nam trgovci iz "Starog Merkatora". - Koliko dugo radimo ovde, nikada se ništa slično nije desilo kod nas na pijaci. Uplašili smo se, to je grunulo kao da je bomba pala na zgradu!

Podsetimo, nesreća se dogodila prekjuče oko 11.00 časova u donjem delu tržnice kada se obrušilo oko stotinu kvadrata teške oplate. Ovom prilikom povređene su LJubinka A. (74), koja je zadobila povrede u predelu grudnog koša, Sonja P. (45) i Zorica Đ. (79), koje imaju povrede glave, i Gordana P. (66) koja je zadobila otvoreni prelom leve ruke.

Kako su posvedočili očevici, sve se dogodilo u sekundi, u delu gde se prodaju meso, riba, mlečni proizvodi i jaja. Kada se srušila oplata zatrpala je jednu od povređenih žena, a da bi je izbavili iz ruševine vatrogasci su morali da seku ploču.

Na mesto nesreće u utorak su bile upućena tri vatrogasna vozila, dve ekipe Hitne pomoći i policija.

VESIĆ: OBNOVU KOČILO VLASNIŠTVO

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je istakao da će Grad preduzeti sve mere da se ovakve nesreće svedu na minimum. On je naveo da je zgrada Starog Merkatora stara, kao i da je njenu obnovu otežavalo to što je u vlasništvu kako državnih firmi, tako i privatnih kompanija i onih koji su u stečaju.

TUŽILAŠTVO

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je nadležnima da preduzmu sve mere i ispitaju uzrok i moguće faktore koji su doveli do toga da se obruši oplata u objektu pijace "Stari Merkator". Takođe, u istrazi vezanoj za ovaj incident učestvuje i građevinska inspekcija, policija preduzima sve mere i prikuplja obaveštenjaa. Biće saslušani i neki od očevidaca. (J. D. LJ.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu