ŠKOLA KUPILA, HRVATSKA OTELA: OŠ "Jovan Sterija Popović" ostala bez odmarališta u Kaštelu Starom

B. Borisavljević

18. 01. 2022. u 06:47

OSNOVNA škola "Jovan Sterija Popović" ostala je bez svog odmarališta u Kaštelu Starom! Pred Novu godinu, tačnije 17. decembra, na adresu škole je stiglo rešenje Opštinskog suda u Splitu da su prva vlasništa na objektu uknjižena na Republiku Hrvatsku.

ШКОЛА КУПИЛА, ХРВАТСКА ОТЕЛА: ОШ Јован Стерија Поповић остала без одмаралишта у Каштелу Старом

Osnovna škola "Jovan Sterija Popović", Foto Printskrin

Odmah je reagovao Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i pružio školi svu neophodnu podršku, kako bi se sačuvala naša imovina. Angažovani su advokati u Hrvatskoj, koji su već uložili žalbu.

Prema rečima Dejana Pavkovića, direktora škole, kupoprodajni ugovor između škole i vlasnika objekta je sklopljen 16. juna 1967. godine. Dalmatinsku vilu sa dvorištem u blizini mora, za tadašnjih 200.000 dinara, kupili su zaposleni, u saradnji sa Opštinom i Crvenim krstom, ali je većinski učestvovala škola. Objekat je preuređen i napravljen je mali košarkaški teren.

- Do kraja osamdesetih godina, odnosno izbijanja sukoba, objekat je bio pun tokom cele godine - priča Pavković.

- Leti su odlazila deca slabijeg materijalnog statusa, koja su boravila na moru sa nastavnicima po dve-tri nedelje. U zimskom periodu, odmaralište su koristili sportisti za pripreme. Vila se nalazi u neposrednoj blizini mora.

Foto Printskrin

Pavković ističe da objekat nije poklonjen, već kupljen od privatnog lica. On dodaje, da su za žalbeni postupak morali da angažuju hrvatske advokate, jer to ne mogu da učine njihove kolege iz Srbije. Iako je rešenje suda stiglo neposredno pred katolički Božić, a rok za žalbu je bio 14 dana, uspeli su da ispoštuju sve rokove.

- Uspeli smo da se uklopimo, zahvaljujući pomoći Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu - kaže Pavković.

- Sekretar Slavko Gak nam je otvorio vrata i rekao sve što vam treba, tražite. Veoma je važno da vas neko podrži u ovom postupku, u kome želimo da zaštitimo imovinu koja je naša i koju smo kupili.

Od izbijanja ratnih sukoba, niko iz Hrvatske nije kontaktirao sa školom, samo su obavestili da im je oduzeto vlasništvo.

NE MOŽE TO TAKO!

- Kada me je direktor obavestio, odmah sam rekao da ulože žalbu - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Učinićemo sve što treba da vratimo imovinu koja pripada školi. Ne može tek tako, preko noći, da se prekriži nešto što je naše. Ovo je presedan! Rekli su nam da ne može da nas zastupa naše pravosuđe, naše pravobranilašto. Direktoru sam rekao da angažuju hrvatskog advokata, Grad će snositi sve troškove. Imovina vredi bar dva-tri miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!