ĐACI KAO PREDUZETNICI: Broj učeničkih zadruga udvostručen

Novosti onlajn

21. 12. 2021. u 12:45

U PROTEKLE dve godine Ministarstvo prosvete izdvojilo je 29 miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga koje su, kako je izjavio ministar Branko Ružić, postale važan deo obrazovno-vaspitnog rada u školama i prepoznate kao potencijal za preduzetničko obrazovanje.

ЂАЦИ КАО ПРЕДУЗЕТНИЦИ: Број ученичких задруга удвостручен

Ministarstvo prosvete

 Na otvaranju prve konferencije o učeničkim zadrugama "Učeničke zadruge - mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika", on je istakao da je broj zadruga u školama povećan.

- Nakon niza aktivnosti ministarstva da podstakne i osnaži škole, zadruge postoje u 112 osnovnih i srednjih škola - rekao je Ružić. - Do 2018. godine u obrazovnom sistemu bilo je aktivno 55 učeničkih zadruga. Plan je da do kraja 2023. godine bude osnovano 350 učeničkih zadruga.

Ministar je podsetio da su ove godine 43 osnovne škole dobile 9,8 miliona dinara za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad za različite projekte u zadrugama.

Izrada predmeta različitih namena - šolja, suvenira, magneta, ukrasa, nakita, 3D štampanje, prodaja cveća, sušenje voća, presa za limenke, prerada i pakovanje voća i povrća, proizvodnja meda su samo neke od aktivnosti kojima se učenici u školama bave zahvaljujući razvoju zadrugarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani