PREUREĐENJE LOŽIONICE KRAJEM 2022: Završen urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju železničkog čvorišta kod Mostarske petlje

Š. Marović

21. 11. 2021. u 08:51

MEĐUNARODNI urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje ložionice kod Mostarske petlje je završen, a nagrađena su tri rešenja i otkupljena dva jednako vredna rada. Devastirano zdanje na prostoru kompleksa "Beograd na vodi" uređenjem će postati kreativni i IT centar, a radovi na njegovoj rekonstrukciji, kako saznaju "Novosti", najranije će početi krajem sledeće godine.

ПРЕУРЕЂЕЊЕ ЛОЖИОНИЦЕ КРАЈЕМ 2022: Завршен урбанистичко-архитектонски конкурс за реконструкцију железничког чворишта код Мостарске петље

Sadašnji izgled prostor bivše okretnice, ložionice i vodotornja Železničke stanice / Foto Z. Jovanović

Sadašnjim preuređenjem, objekat, koji je pod zaštitom države, trebalo bi da podseća na prošla vremena, ali i da primenom novih tehnologija postane kreativno-inovativni multifunkcionalni centar prilagođen modernom dobu.

- Konkurs je raspisan početkom septembra, a krajnji rok za podnošenje ponuda bio je 29. oktobar - ističe za naš list glavni gradski urbanista Marko Stojčić. - Pristiglo je 21 rešenje, a komisija je odabrala tri najbolja za prostor bivše okretnice, ložionice i vodotornja Železničke stanice. Radovi sa konkursa će biti dalje razmatrani, a onda će se sprovesti postupak izrade idejnog projekta. Budući projektant moraće da izradi potrebnu dokumentaciju i projekat za građevinsku dozvolu na osnovu pobedničkog rešenja. Tek nakon toga sprovodi se javna nabavka za izvođača radova. Najraniji rok za početak radova je kraj sledeće godine, pošto treba proći svu potrebnu proceduru. Trenutno je plac očišćen i ograđen, pa tako čeka dolazah radnika i mehanizacije.

Glavnu nagradu od 28.000 dolara i pobedu na konkursu koji je organizovala Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, u saradnji sa Udruženjem arhitekata, odlukom stručnog žirija odneo je tim "AKVS arhitektura". Kako se navodi u njihovom obrazloženju, "Dizajn nastoji da uspostavi sinergiju između pažljivo očuvanog i prenamenjenog industrijskog nasleđa Beogradske železničke stanice sa jedne strane i tehnološki progresivnog novog poslovnog aneksa sa druge strane".

Prvonagrađeni rad

Drugo mesto i 14.000 dolara dobili su autori Andreja Berić, Milena Vukmirović, Mili Pank (Millie Punk), Srđan Miloradović i Boris Kunčer sa saradnicima Aleksom Jovanovićem, Aleksandrom Krstanović i Brankom Partalo. Treća nagrada u iznosu od 7.000 dolara dodeljena je autorskom timu Space Love Studio.

Ukupni nagradni fond zahtevnog konkursa iznosio je 56.000 dolara, a pošto je pod zaštitom države, polukružni objekat gde su nekada stajale lokomotive nije smeo da bude izostavljen, a arhitekte su imale zadatak da osmisle dve zone. Multifunkcionalni centar, koji uključuje rekonstrukciju ložionice i otvorenog prostora bivše okretnice, nalazi se u prvoj zoni, a idejno rešenje podrazumevalo je i izgradnju poslovnog aneksa od 22.627 kvadrata. Drugi deo obuhvata prostorno-programska rešenja sadržaja kulture i tiče se objekta vodotornja, površine 8.971 kvadrat. Vodotoranj je očuvan i kao takav trebalo je da zadrži originalne elemente.

Projekat koji je dobio drugu nagradu

ISEKLI LOKOMOTIVE

IZ zgrade bivše Ložionice avgusta 2018. godine ukradeni su vredni primerci lokomotiva. Kradljivci sekundarnih sirovina, pošto su ih isekli na komade, u delovima su odneli lokomotive "Pula" i "Presek", stare više od 130 godina. Ložionica je tada bila deo depoa Železničkog muzeja, koja je posle povlačenja ljudstava ostala nezaštićena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!