AMBROZIJA U "CRVENOM" JOŠ 15 DANA: Alergeni korovske biljke 16 puta veći od dozvoljene koncentracije

J. D.

11. 09. 2021. u 11:00

KONCENTRACIJA polena ambrozije u vazduhu trenutno je iznad prosečnih vrednosti i uvećana je za skoro 16 puta.

АМБРОЗИЈА  У ЦРВЕНОМ  ЈОШ 15 ДАНА: Алергени коровске биљке 16 пута већи од дозвољене концентрације

Foto Zavod za biocide

Kako pokazuju rezultati Agencije za zaštitu životne sredine u mernim stanicama na Novom Beogradu i "Zeleno brdo" na Zvezdari, prisutnost polena ambrozije nalazi se već nedelju dana u "crvenoj zoni" koja označava visoku koncentraciju sa tendencijom rasta u narednim danima.

Granična vrednost prisutnosti ovog polena je 30, a tokom prošle nedelje ona se kretala od 116 do 495, na šta su najviše uticale dnevne temperature niže od 30 stepeni.

- Na početku sezone cvetanja ambrozije visoke temperature su usporile cvetanje, međutim, usledio je kišni period što je pogodovalo ovoj korovskoj biljci - objašnjavaju nadležni iz Agencije za zaštitu životne sredine.

- Ranijih godina smo u Beogradu beležili 800 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, ove godine 1. septembra izmereno je 495, što je manje, ali za alergične osobe i to je mnogo jer će se prekogranične vrednosti nastaviti i narednih 15 dana.

SUZBIJANjE Nabujali korov, Foto Privana arhiva

 

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu zavisi i od vetra, padavina i vlage. Nadležne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju na suzbijanju ove korovske biljke sa javnih površina na teritoriji grada rade od druge dekade maja. Ove godine je izdvojeno 148 miliona dinara za uništavanje na neuređenim i delimično uređenim površinama tretmanom gde uslovi omogućavaju primenu hemijskih preparata.

Ipak, najveći problem do sada su bile zapuštene vlasničke parcele. Kako ne postoji konkretna kaznena mera za prisustvo ambrozije, komunalna milicija jedino ako po izlasku na teren zatekne vlasnika parcele, može da ga kazni novčanim iznosom od 10.000 dinara i to za neuređenost, zapuštenost dvorišta ili parcele. U slučajevima nedostupnosti vlasnika, komunalna inspekcija može da naloži gradskom "Zelenilu" ili nadležnom komunalnom preduzeću na teritoriji opštine na kojoj se nalaze da pristupi uređenju o trošku uprave.

OSTALI ALERGENI

OSIM ambrozije, u vazduhu su prisutni i drugi poleni, kao što su konoplja, štirevi, kopriva i trava, i njihova mešavina dodatno otežava situaciju. Iako oni nisu veliki alergeni, unakrsnim reakcijama sa ostalim zagađenjima iz vazduha, alergičnim osobama prave ogromne zdravstvene probleme kojih se teško mogu osloboditi bez terapije i mera zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024