FIZIČKI POSLOVI NAPUNE NOVČANIK: Tokom letnjeg perioda, mladi sugrađani najviše rade preko zadruga

A. VOJINOVIĆ

03. 08. 2021. u 08:51

POSLOVE preko omladinskih zadruga mladi u Beogradu najčešće traže tokom letnjeg raspusta.

ФИЗИЧКИ ПОСЛОВИ НАПУНЕ НОВЧАНИК: Током летњег периода, млади суграђани највише раде преко задруга

Foto P. Milošević

Sa viškom slobodnog vremena srednjoškolci i studenti slobodno vreme bez obaveza i ispita neretko koriste da bi putem sezonskih poslova zaradili "koji dinar", a najviše da bi prikupili novac za letovanje. Satnice se pretežno kreću od 200 do 350 dinara, dok su najplaćeniji fizički poslovi, gde za dnevnu smenu mogu da zarade i do 3.500 dinara.

Kako su za "Novosti" rekli u Omladinskoj zadruzi "Grof", kod njih su trenutno najtraženiji poslovi deklarisanje robe, utovar i istovar, podela flajera, ispomoć u maloprodajnim objektima, unos i obrada podataka, kurirski poslovi, rad na recepciji i u turističkim agencijama, čišćenje poslovnih prostora i tržnih centara. A takođe, mladi su zainteresovani i za različite vrste poslova u okviru ugostiteljskih objekata - sobarice, konobari, šankeri, pomoćni radnici u kuhinji, kuvari.

- Uglavnom srednjoškolci su zainteresovani za rad preko raspusta kako bi zaradili novac za letovanje. Minimalna cena sata je 200 dinara neto za omladinca, a najviša 350 za dnevnu smenu (za noćni rad sledi uvećanje cene sata u skladu sa zakonom) - navodi, za naš list, Slavica Despotović, direktor Omladinske zadruge "Grof". - Najbolju zaradu momci mogu ostvariti radom na fizičkim poslovima gde dnevnica iznosi od 2.500 do 3.500 dinara.

Prema rečima naše sagovornice, oni omladinci koji su zainteresovani za rad mogu posao pronaći odmah, a kako kaže, najviše prihvataju one poslove na kojima mogu pristojno da zarade za jedan mesec.

- Radim preko omladinske zadruge godinama, a preko leta najčešće jer tada imam najviše slobodnog vremena - govori za "Novosti" studentkinja Teodora P. sa Čukarice. - Trenutno sam uposlena u magacinu gde sklapam kutijice za parfeme, a po satu me plaćaju 220 dinara za osam sati rada. Od tog novca ići ću na letovanje.

Osim interesovanja mladih za sezonske poslove u Srbiji, prema podacima nadležnih iz prestoničkih zadruga, omladinci su naročito zainteresovani i za rad u zemljama regiona, gde mogu da zarade još više novca.

BEZ PREKIDA U VANREDNOM STANjU

PRETHODNE godine za vreme vanrednog stanja usled epidemije virusa korona mladi su takođe tražili poslove preko omladinskih zadruga. Iako je ponuda zbog situacije bila s razlogom manja, najviše poslova je bilo za operatere u kol-centrima jer su mogli da se obavljaju od kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri