VELIKO GRADIŠTE – ZA samo 12 meseci završena je obnova i Golubačke i Ramske tvrđave, dva bisera Podunavlja, s kojima Evropa i svet tek treba da se upoznaju. U našem investicionom planu "Srbija 2025" planiramo ulaganje 375 miliona evra za gradnju brze saobraćajnice od auto-puta E-75 do Koridora 10, koja će prolaziti kroz ovo područje i za koju se sada rade prostorni plan i studija izvodljivosti.


Ovo je danasrekla predsednica Vlade Ana Brnabić, na svečanom otvaranju Ramske tvrđave na Dunavu, kod Velikog Gradišta. Svečanosti u Ramu prisustvovali su i Tandžu Bilgič, ambasador Turske u Beogradu, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Podsećajući da je u prošloj godini devizni priliv Srbije od turizma iznosio 1,4 milijarde evra, ministar Rasim Ljajić je kazao:

- Sada nam predstoji da učinimo sve što možemo kako bismo iskoristili potencijale koje nam pruža Dunav. Razvojem turizma sprečićemo iseljavanje ljudi i privući ćemo investitore.

Obraćajući se prisutnima, Tandžu Bilgič, ambasador Turske u Beogradu, istakao je izuzetnu saradnju koju njegova zemlja ima sa Srbijom.

- Sarađujemo odlično na političkom, ekonomskom i kulturnom planu. Ubuduće ćemo ovu saradnju unaprediti još više - istakao je ambasador Bilgič.Predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić napomenuo je da je država ispunila sve ono što je obećala.

- Sarađivao sam sa mnogim vladama, ali ovako dobru saradnju kao u prethodne četiri godine nikad nismo imali - rekao je Milić. - Razvoju naše opštine doprineće i gasifikacija koja se ove godine završava, gradnja vodovoda od 28 kilometara, kao i završetak sportske hale.Obnova Ramske tvrđave, koju je, kao tipično vojno i artiljerijsko utvrđenje krajem 15. veka podigao tuski sultan Bajazit Drugi, počela je 2015. godine. U njeno uređenje, koje je sprovedeno u pet faza, uloženo je ukupno dva miliona evra. Više od polovine ovih sredstava, oko 1,3 miliona, uložila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), a preostala sredstva obezbeđena su iz budžeta Srbije i Opštine Veliko Gradište.Posle otvaranja Ramske tvrđave, premijerka Ana Brnabić i predsednik Opštine Dragan Milić obišli su i Srebrno jezero, za čije će planirano čišćenje biti neophodna pomoć države i fondova Evropske unije.
OBNOVLjENO 1.500 KVADRATA


RADOVI na obnovi Ramske tvrđave odvijali su se na oko 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima utvrđenje sa pet kula. Obnova je obuhvatila rekonstrukciju i konzervaciju same tvrđave, hamama i karavan-saraja, jedinog sačuvanog na području Srbije.

PRISTAN ZA MESEC I PO


ZA razvoj turizma neophodna je gradnja infrastrukture - kazala je danaspremijerka Ana Brnabić. - Za mesec i po biće završen pristan u Ramu, za strane brodove. Osim toga, država u Velikom Gradištu obnavlja još dva objekta: Dom zdravlja i Muzičku školu.