Da li se isplati kupovina aranžmana za ceo život

A. Mikata

22. 06. 2019. u 20:15

Posedovanje nekretnine u Grčkoj za mnoge u Srbiji je najveći turistički san. Za sređen apartman potrebno bar 35.000 evra. Zarada od izdavanja. Banke ne daju kredite

Да ли се исплати куповина аранжмана за цео живот

Depositphotos

BAŠ bih voleo da imam jedan apartman u Grčkoj... Ovo je rečenica koju je izgovorio gotovo svako ko je bar jednom letovao na Egeju ili jonskoj obali. Doduše, mnogi turisti iz Srbije su i ostvarili san, postali vlasnici nekretnine u Grčkoj, pa uživaju sa porodicom i prijateljima ili čak i iznajmljuju apartman.

Sa manje novca nego što je potrebno da se kupi stan u Beogradu, u Solunu ili na Halkidikiju može da se dobije nekretnina u kojoj će se provoditi odmor, ali i za izdavanje. Sve vreme dok se stan izdaje, novac od zakupaca i turista trebalo bi da pokrije troškove i čak vrati deo uloženog novca. Posle dve-tri decenije stan bi tako isplatio početno ulaganje i čoveku u poznim godinama pružio mogućnost dodatnog prihoda i zaradu ukoliko ga proda ili mogućnost da penzionerske dane neograničeno provodi u sunčanoj Grčkoj.

- Suma novca za koju se može kupiti apartman na grčkom priobalju se stalno menja i na veliku žalost nas i kupaca, uvek naviše - kaže Ana Pavlica Majorov iz solunske agencije "Roman rijal estejt". - Trenutno, najniža suma za koju se može dobiti apartman je 27.000 evra, što je oko 800 evra po kvadratu. Međutim, u takav stan se mora uložiti još oko 13.000 evra da biste ga doveli u dobro stanje, jer mu je neophodno kompletno renoviranje. To znači da najminimalnija suma za već kompletno opremljen apartman iznosi 35.000 evra, odnosno 1.100 evra po kvadratu.

Mesečni troškovi i porez na nekretninu nisu visoki, ali to uvek zavisi i od lokacije i veličine stana.

- Porez se u Grčkoj plaća godišnje i iznosi četiri evra po metru kvadratnom - kaže naša sagovornica. - To znači da se za nekretninu od 45 kvadratnih metara, što je i najzastupljenija površina naših kupaca, plaća porez od 180 do 220 evra godišnje. Porez zavisi od godine izgradnje, lokacije i samog stana.

Glavna prepreka za kupovinu stana u Grčkoj je činjenica da za njega nećete moći da dobijete kredit ni u Srbiji, ni u Grčkoj, odnosno možete samo da tražite keš kredit, koji ima neuporedivo višu kamatnu stopu.

Pročitajte još - Na more može i za 50 evra!

Većina kupaca na samom početku ulaganja planira da stan izdaje, pa je veoma važno odmah pronaći agenciju koja će se baviti održavanjem nekretnine i raditi posao umesto vlasnika. Naime, ovaj posao može da se prepusti i nekom komšiji ili prijatelju Grku, koji će davati ključ gostima, čistiti za njima, popravljati sitne kvarove, plaćati račune i slično. Recimo, usluge čistačice mesečno koštaju od 50 do 90 evra. Godišnji troškovi za stan su najmanje 1.000 evra, a tome treba dodati i porez. Knjigovođa, takođe, košta oko 100 evra godišnje, a treba računati i na povremeno krečenje i zamenu polomljenih čaša, peškira, sijalica i slično.

- Zbog toga se mnogi odluče da stan prepuste agenciji, jer kompletna usluga u većini slučajeva je 10, a najviše 15 odsto - objašnjava Ana. - Konkretno naši klijenti izdaju stanove u periodu kada oni u njima ne borave. Iskustvo je pokazalo da svi koji izdaju apartmane kompletno pokrivaju troškove i još zarade. Veoma je važno stan opremiti što lepše, ponuditi bežični internet i imati dobar marketing, jer oni koji više ulože više im se i vrati. Poslednjih godina je konkurencija ogromna i pojednostavljeno je izdavanje apartmana, što ranije nije bio slučaj. To znači da nameštaj mora da bude što privlačniji da bi baš taj apartman izabrali gosti.

U zavisnosti od veličine, lokacije i opremljenosti apartmana zarada od izdavanja iznosi i više od 5.000 evra godišnje. Zbog toga je dobro birati stan koji se lako izdaje, nalazi se blizu mora, ima zajednički bazen, park i luskuzno ga opremiti. Druga varijanta je stan u Solunu koji može da se izda nekom studentu.

RUSI, SRBI, BUGARI...

KUPCI iz Srbije su svih starosnih doba i pogrešno je uverenje da su iz Beograda i Novog Sada, jer ih ima iz svih krajeva.

- Pošto je ovo osma godina kako je našim građanima dozvoljeno da kupuju nekretnine u Grčkoj, mogu da kažem da bukvalno svaki dan, osim vikenda, uradimo najmanje nekoliko ugovora, pa možete da pretpostavite koliko je veliki broj kupaca - kaže Ana Pavlica Majorov. - Broj stanova u vlasništvu stranaca je zaista veliki. Kupuju dosta iz Severne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bugarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Diplomirani Seljak

25.06.2019. 10:27

to svako neka odluci za sebe.treba se odreci vezivanja zbog moguceg zaljenja.