Da li se isplati kupovina aranžmana za ceo život

A. Mikata

22. 06. 2019. u 20:15

Да ли се исплати куповина аранжмана за цео живот

Depositphotos

Posedovanje nekretnine u Grčkoj za mnoge u Srbiji je najveći turistički san. Za sređen apartman potrebno bar 35.000 evra. Zarada od izdavanja. Banke ne daju kredite

BAŠ bih voleo da imam jedan apartman u Grčkoj... Ovo je rečenica koju je izgovorio gotovo svako ko je bar jednom letovao na Egeju ili jonskoj obali. Doduše, mnogi turisti iz Srbije su i ostvarili san, postali vlasnici nekretnine u Grčkoj, pa uživaju sa porodicom i prijateljima ili čak i iznajmljuju apartman.

Sa manje novca nego što je potrebno da se kupi stan u Beogradu, u Solunu ili na Halkidikiju može da se dobije nekretnina u kojoj će se provoditi odmor, ali i za izdavanje. Sve vreme dok se stan izdaje, novac od zakupaca i turista trebalo bi da pokrije troškove i čak vrati deo uloženog novca. Posle dve-tri decenije stan bi tako isplatio početno ulaganje i čoveku u poznim godinama pružio mogućnost dodatnog prihoda i zaradu ukoliko ga proda ili mogućnost da penzionerske dane neograničeno provodi u sunčanoj Grčkoj.

- Suma novca za koju se može kupiti apartman na grčkom priobalju se stalno menja i na veliku žalost nas i kupaca, uvek naviše - kaže Ana Pavlica Majorov iz solunske agencije "Roman rijal estejt". - Trenutno, najniža suma za koju se može dobiti apartman je 27.000 evra, što je oko 800 evra po kvadratu. Međutim, u takav stan se mora uložiti još oko 13.000 evra da biste ga doveli u dobro stanje, jer mu je neophodno kompletno renoviranje. To znači da najminimalnija suma za već kompletno opremljen apartman iznosi 35.000 evra, odnosno 1.100 evra po kvadratu.

Pročitajte još - Zašto je letovanje skuplje ove godine?

Mesečni troškovi i porez na nekretninu nisu visoki, ali to uvek zavisi i od lokacije i veličine stana.

- Porez se u Grčkoj plaća godišnje i iznosi četiri evra po metru kvadratnom - kaže naša sagovornica. - To znači da se za nekretninu od 45 kvadratnih metara, što je i najzastupljenija površina naših kupaca, plaća porez od 180 do 220 evra godišnje. Porez zavisi od godine izgradnje, lokacije i samog stana.

Glavna prepreka za kupovinu stana u Grčkoj je činjenica da za njega nećete moći da dobijete kredit ni u Srbiji, ni u Grčkoj, odnosno možete samo da tražite keš kredit, koji ima neuporedivo višu kamatnu stopu.

Pročitajte još - Na more može i za 50 evra!

Većina kupaca na samom početku ulaganja planira da stan izdaje, pa je veoma važno odmah pronaći agenciju koja će se baviti održavanjem nekretnine i raditi posao umesto vlasnika. Naime, ovaj posao može da se prepusti i nekom komšiji ili prijatelju Grku, koji će davati ključ gostima, čistiti za njima, popravljati sitne kvarove, plaćati račune i slično. Recimo, usluge čistačice mesečno koštaju od 50 do 90 evra. Godišnji troškovi za stan su najmanje 1.000 evra, a tome treba dodati i porez. Knjigovođa, takođe, košta oko 100 evra godišnje, a treba računati i na povremeno krečenje i zamenu polomljenih čaša, peškira, sijalica i slično.

- Zbog toga se mnogi odluče da stan prepuste agenciji, jer kompletna usluga u većini slučajeva je 10, a najviše 15 odsto - objašnjava Ana. - Konkretno naši klijenti izdaju stanove u periodu kada oni u njima ne borave. Iskustvo je pokazalo da svi koji izdaju apartmane kompletno pokrivaju troškove i još zarade. Veoma je važno stan opremiti što lepše, ponuditi bežični internet i imati dobar marketing, jer oni koji više ulože više im se i vrati. Poslednjih godina je konkurencija ogromna i pojednostavljeno je izdavanje apartmana, što ranije nije bio slučaj. To znači da nameštaj mora da bude što privlačniji da bi baš taj apartman izabrali gosti.

U zavisnosti od veličine, lokacije i opremljenosti apartmana zarada od izdavanja iznosi i više od 5.000 evra godišnje. Zbog toga je dobro birati stan koji se lako izdaje, nalazi se blizu mora, ima zajednički bazen, park i luskuzno ga opremiti. Druga varijanta je stan u Solunu koji može da se izda nekom studentu.

RUSI, SRBI, BUGARI...

KUPCI iz Srbije su svih starosnih doba i pogrešno je uverenje da su iz Beograda i Novog Sada, jer ih ima iz svih krajeva.

- Pošto je ovo osma godina kako je našim građanima dozvoljeno da kupuju nekretnine u Grčkoj, mogu da kažem da bukvalno svaki dan, osim vikenda, uradimo najmanje nekoliko ugovora, pa možete da pretpostavite koliko je veliki broj kupaca - kaže Ana Pavlica Majorov. - Broj stanova u vlasništvu stranaca je zaista veliki. Kupuju dosta iz Severne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bugarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Diplomirani Seljak

25.06.2019. 10:27

to svako neka odluci za sebe.treba se odreci vezivanja zbog moguceg zaljenja.