Šta nas čeka na grčkoj granici?

A. Mikata

13. 04. 2019. u 23:07

Шта нас чека на грчкој граници?

Depositphotos

Detaljnije provere za putnike avionom. Koliko hrane smete da prevozite u kolima?

VIŠE od 83 odsto građana Srbije planira da predstojeći odmor provede u Grčkoj, prema anketi koju tradicionalno sprovodi Nacionalna asocijacija turističkih agencija JUTA, što je dosadašnji rekord u istraživanjima.

Pročitajte još - Grčka ove godine za pet do 10 odsto skuplja za letovanje

Činjenica je da je i lane oko 800.000 naših turista putovalo u Grčku, pa je mnoge zabrinula najava grčkih vlasti da su od 7. aprila počeli da primenjuju regulativu EU prema kojoj svi državljani zemalja koje nisu potpisnice Šengenskog sporazuma podležu sistematičnom pregledu na granici. To bi trebalo da znači da će zbog provere u bazi podataka, gužve tokom pasoškog pregleda biti neuporedivo veće.

- Ova odluka će pre svega važiti za putnike koji će avionom putovati u Grčku, ali nova regulativa neće stvoriti gužve na drumskim graničnim prelazima - kažu, za "Novosti", u Grčkoj turističkoj organizaciji.

Ipak, polovina svih čarter-letova sa beogradskog i banjalučkog aerodroma sleće na destinacije u Grčkoj, pa je i ova ublažana najava iz Grčke mnoge zabrinula.

PREKO AGENCIJA U ANKETI JUTA Grčka ubedljivo vodi, ali treba uzeti u obzir da mnogi turisti još nisu uplatili odmor. Zanimljivo je, međutim, da prema ovoj anketi i dalje većina planira da putuje posredstvom agencija, a ne u sopstvenoj režiji. Italija je druga po popularnosti zemlja u koju planiraju da putuju naši građani, a slede Turska, egzotične destinacije, Egipat...

- Odluka o strožoj kontroli na granici neće uticati na predstojeću sezonu - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA. - Da podsetim, grčke vlasti svake godine najavljuju neke strože kontrole, pa kada vide kakve su gužve na granici, turiste puštaju bez ikakvih problema.

Grčka je od 2017. godine uvela i strogu kontrolu namirnica koje turisti mogu da unose u ovu zemlju, a spisak je isti i za ovu sezonu. Tako, recimo, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a to se odnosi na Srbiju. Ipak, dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili formula hrane za bebe, kao i hranu za posebne potrebe. Ljubimci mogu da odahnu, jer na letovanje mogu da ponesu svoju omiljenu hranu, ali u količini do dva kilograma.

Voće i povrće može da se unese u Grčku, ali u količini do pet kilograma. U ličnom prtljagu može da se nosi do litar alkohola, ukoliko je turista punoletan, ali u piću udeo alkohola ne sme da prelazi 22 odsto. Može da se ponese i četiri litra vina i 12 litara piva, ali i 40 cigareta. Sve ovo važi isključivo za turiste koji putuju kolima, a ne avionom.

Pročitajte još - Letovanje u Grčkoj za 39 evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Putnik011

15.04.2019. 06:13

Narod nosi kuvane sarme na godisnji odmor,o brate sta nam se to desilo ,,,amen

Рашо

16.04.2019. 09:39

Сваке године нови - стари покушај застрашивања и одвраћања од Грчке. Занимљиво је да нико не пише као се пролази на граници са ЦГ и Хрватском, како смо тамо "угошћени" и какво нас "гостопримство" чека?

Mogu da pišu šta hoće

17.04.2019. 12:43

@Рашо - Ja sa familijom samo u Grčku... da se ne sekiram oko bilo čega.