JUBILARNI, 40. Međunarodni sajam turizma, pod sloganom “Odmor te čeka”, danas otvara vrata za posetioce. Organizatori očekuju da će manifestaciju posetiti više od 70.000 građana, a turističke agencije već su najavile da će popusti na pojedine aranžmane biti i do 50 odsto. Kao i svake godine, najveći broj građana Srbije letovaće u Grčkoj.

Više od 1.200 izlagača iz 55 zemalja sveta predstaviće svoje turističke potencijale. Među njima i veliki broj domaćih turističkih agencija koje su spremile brojne popuste. Pojedine agencije nude desetodnevni odmor na severu Grčke, u predsezoni, i za 39 evra po osobi.

U predsezoni može da se nađe smeštaj u Olimpik Biču u Grčkoj, u četvorokrevetnom studiju, za 49 evra po osobi. On sadrži deset noći, put i smeštaj u studiju. Za Tasos, sredina jula, deset noći, put i smeštaj u četvorokrevetnom apartmanu može da izađe oko 225 evra. Odmor na Rodosu, u hotelu sa dve zvezdice, sredinom juna, deset noći sa doručkom košta oko 399 evra. Avio-prevoz i svi transferi. Na Krfu, hotel sa dve zvezdice, u pred- sezoni, sa uslugom noćenja sa doručkom, košta 109 evra, za 11 dana.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, specifično je to što se krajem februara završavaju “frst minit” popusti i ovo je poslednja prilika da se građani upoznaju sa aranžmanima koje mogu da uplate po nižim cenama. Mnogo više informacija mogu da dobiju na sajmu nego putem sajta.

- Hala četiri biće puna domaćih izlagača, gde će se predstaviti i domaćinstva iz cele Srbije - govori Seničić. - Srbija je sve popularnija destinacija poslednjih godina za odmor. U halama jedan i dva, gde će biti turističke agencije, nudiće se popusti i do 45 odsto. Zavisi od države i objekta. Turisti će moći da se upoznaju sa novim destinacijama koje agencije nude u Grčkoj, Španiji i Italiji. Tako, sve više se nudi Amuljani, ostrvo kod Halkidikija, i Pilion, koji se nalazi ispod Volosa. U Španiji je aktuelna Kosta del Sol, jer je sad nešto veći izbor hotela u ponudi.

INFO RADNO vreme Sajma je danas od 10 do 18, u petak i subotu od 10 do 19, a u nedelju od 10 do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara. Parking staje 200 dinara po satu.

TURSKA, ističe Seničić, nudi velike popuste, a najveći broj hotela nudi deci gratis smeštaj. Na Sajmu će sniženja imati i Crna Gora i to od 10 do 25 odsto. Agencije izlaze sa popustima i za Bugarsku, ali i Egipat.

Na Sajmu prvi put nastupaju Južnoafrička Republika, Palestina, Kamerun i Maroko, a agencije su srpskim turistima ponudile i novo odredište - Sardiniju! Agencija “Travellend” u svojim poslovnicama nudi popust od 50 odsto za mnoge hotele i odredišta, a pogotovo su zanimljivi njihovi “egzotični” aranžmani, jer na Bali vode već od 499 evra!

Čarter-letovi agencije “Kontiki” i “Big blu” krajem maja kreću ka tri turska erodroma, a njihovi putnici mogu da ostvare popust za rani buking od 45 odsto, ali i sedam odsto za uplatu u celosti. Za porodice najatraktivnije su ponude agencije “1A travel” koji ima akciju “dvoje dece gratis” i odličan izbor hotela u Hurgadi i Antaliji, ali i Kipru i Malti.

UGOSTITELjSTVO U OKVIRU Međunarodnog sajma turizma biće organizovani i sajmovi opreme za hotelijerstvo, ugostiteljstvo, vina i suvenira. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović smatra da je ovo dobra prilika da se na jednom mestu predstavi celokupna turistička ponuda i stranim i posebno domaćim turistima, koji čine 51 odsto gostiju.

Agencija “Argus” je pored izuzetno povoljnih cena u Grčkoj, od ovog leta ponovo ponudila autobuske aranžmane za tursko letovalište Kušadasi, a paket-aranžman košta od 99 evra. Avionski aranžmani za letovalište Side kod Antalije su od 279 evra. Popusti za rani buking važe i posle sajma, do 28. februara. Agencija “Viva travel”, takođe je ponudila popust od 50 odsto za hotele na Halkidikiju, a dodatni popust od 20 odsto je agencija ponudila za rezervacije do 28. februara.

i AGENCIJA “Fibula” nudi popust od 50 odsto za hotele od četiri zvezdice u Kemeru. U ovoj agenciji predstavljaju više od 80 hotela u Antaliji u kojima je “dvoje dece gratis”, a u pojedinim i u kategoriji do 18 godina. Međutim, “Fibula” je ponudila i novu destinaciju - Sardiniju. Paket-aranžman avionom košta od 510 evra.