SAJAM PEGLANE KOBASICE: Pirot privukao veliki broj gostiju iz Srbije i Bugarske

V.Ćirić

26. 01. 2019. u 18:23

Piroćanci su još jednom uspešno organizovali Sajam peglanih kobasica koji je privukao četrdesetak izlagača i majstora ovog specijaliteta, ali i veliki broj gostiju iz cele Srbije i susedne Bugarske

САЈАМ ПЕГЛАНЕ КОБАСИЦЕ: Пирот привукао велики број гостију из Србије и Бугарске

Foto V. Ćirić

STAROPLANINSKI mirisi i arome u peglanim kobasicama. Piroćanci su još jednom uspešno organizovali Sajam peglanih kobasica koji je privukao četrdesetak izlagača i majstora ovog specijaliteta, ali i veliki broj gostiju iz cele Srbije i susedne Bugarske. Kilogram ovog delikatesa, kome mnogi pripisuju i afrodizijačka svojstva mogao se pazariti "za samo" 3.500 dinara!


Uprkos ovako "zabiberenoj " ceni od oko tridesetak evra, mnogi su pazarili, ali samo po jednu "potkovicu" čijih otprilike 300 grama vredi nešto preko 1.000 dinara. Gunđali su, onako sebi u bradu, ali su ipak kupovali.

-Ovo nije da se najedeš, nego samo da zameziš, pa otuda i tolika cena. Prošle godine sam kupila nekoliko komada ovih "potkovica" i sada ću jer moram da odnesen deci u Sofiji. Redovano dolazim jer se kobasice prave od posnih mesa i kažu da nemaju onaj holesterol koji tamani narod-rekla nam je Prvoleta Ivanova, starija žena iz okoline Sofije, tačnije iz Ljuljina, i obećala da će sledeće godine dovesti i neke poznanike koji ovog puta nisu mogli da dođu.

Pirotski majstori, među kojima je i Predrag Stanković,kažu da vredi svaki gram ovog specijaliteta jer je izrada peglanih mukotrna i traje otprilike mesec dana. Ovčje, juneće i kozje meso najpre se očisti od žila i masnoća pa se tek onda melje i dodaju mu se začini. Kada se crevo napuni, okače se na vetrometini i svakog dana se skidaju da bi se peglale. Ovo se radi tridesetak dana i na taj način se odstrani kompletan vazduh i uz pomoć vetra kobasica se osuši i može bez ikakvih konzervansa da traje. Naravno, ona je pre svega mezetluk:seće se na tanke kose kriške, kroz koje možeš novunu da pročitaš. Oni koji žele da naprave pravu peglanu, dodaju i magareće ili čak i konjsko meso.

Foto V. Ćirić


Piroćanci još uvek nisu zaštitili geografsko poreklo peglane kobasice i veruju da će se to desiti još ove godine, Ima međutim i onih koji su skeptici jer kažu, "sirovinska baza" je sve tanja.



- Broj ovaca i koza se smanjuje iz godine u godinu. Početkom sedamdesetih prošlog veka, u ovom kraju je bilo blizu 300.000 ovaca i par stotina hiljada grla krupne stoke,. Sada jedva da ima 12.000 ovaca i nekoliko hiljada koza. Ako se ovako nastavi uskoro nećemo imati od čega da pravimo ni obične, a kamoli peglane kobasice-kaže Petar Janković, jedan od proizvođača. Poljoprivredni stručnjaci potvrđuju ovu činjenicu i kažu da se malo ko odlučuje za čuvanje ovaca uprkos podsticajima od 7.000 dinara po ovci i 2.000 dinara po jagnjetu.


Osim toliko pominjanih kobasica, na sajmu je bilo i davdesetak prerađivača mleka i proizvođača sireva i kačkavalja iz cele Srbije, kao i nekoliko vinara. Uz majstore za peglane kobasice, dobro su, od gostiju iz Bugarske zaradili i vlasnici kafana, hotelijeri, ali i mesari po gradu, gde gosti iz komšiluka pazare sve do reda. Govoreći o sajmu , gradonačelnik Vladan Vasić je konstatovao da grad od njega ima i te kakve koristi, ali da se moraju preduzeti dodatne mere za razvoj stočarstva. Posle dužeg niza godina, trend opadanja broja grla sitne stoke je zaustavljen, što se može smatrati uspehom - napomenuo je Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije