TRESKAVAC, goli trapezasti monolit, ostatak vulkanske kupe na rumunskoj obali Đerdapske klisure bio je planina bogova blistave kulture Lepenskog vira pre 8.000 godina.

Naselje prvih Evropljana koji su pripitomili biljke i životinje i stvorili monumentalnu umetnost sagrađeno je na srpskoj obali Dunava tačno nasuprot orijaškoj steni koja hipnotički privlači pogled. Akademik Dragoslav Srejović, pronalazač Lepenskog vira, naglašavao je da Treskavac predstavlja “najstalniju i najmonumentalniju figuru” u svetu Lepenaca koji su svetilišta pravili podražavajući oblik “đerdapskog Olimpa”.


PROČITAJTE JOŠ:
Poslednji polazak voza Romantika sa Glavne stanice u Beogradu

Njegovu vrh često obavijaju oblaci iz kojih je čuje treskanje gromova, a još impresivnija predstava odigrava se na dan letnje dugodnevice. Tad Treskavac u svitanje gubi trapezast obris i pretvara se u tamnu piramidu koju ocrtavaju sunčevi zraci s vrhom na kom nekoliko trenutaka blista sunce.

Vrlo verovatno su najhrabriji među stanovnicima Lepenskog vira prešli Dunav i popeli na vrh s koga su videli da je svet mnogo veći od njihove uvale u Đerdapskoj klisuri. Možda su baš oni poveli saplemenike na veliko putovanje ostavivši nam zagonetku gde su Lepenci nestali. Kao uspomenu ostavili su nam čudesne skulpture i opčinjavajući pogled s Treskavca.

Magija ovog vulkanskog vrha jednako je moćna kao i u praskozorje Evrope i privlači bezbrojne posetioce u rumunski nacionalni park „Gvozdena kapija“. Među gostima su mnogi iz Srbije, koji se osećaju kao kod kuće u delu Đerdapa zvanom Banatska klisura naseljenom Srbima, u čijim restoranima i pansionima često odsedaju. Staza do Treskavca dobro je obeležena i na nju se ulazi sa parkinga kraj sela Svinica.


PROČITAJTE JOŠ:
Nema mora bez 1.000 evra

VIKEND U KLISURI

SRPSKI posetioci imaju dva načina da dođu do Treskavca: preko graničnog prelaza kod Vršca ili putem preko brane HE Đerdap kod Kladova. Za jedan vikend moguće je lagano obići i Lepenski vir s okolnim vidikovcima i Treskavac. Mora se priznati da je rumunska obala turistički uređenija i da su za razliku od naših pešačke staze odlično označene. Za razliku od srpskog, ulazak u rumunski nacionalni park je besplatan.