Treskavac je bio đerdapski Olimp

Boris Subašić

30. 06. 2018. u 22:54

Трескавац је био ђердапски Олимп
Planina bogova civilizacije Lepenskog vira mami bezbrojne goste. Magija ovog lepog vulkanskog vrha jednako je moćna kao i u praskozorje Evrope

TRESKAVAC, goli trapezasti monolit, ostatak vulkanske kupe na rumunskoj obali Đerdapske klisure bio je planina bogova blistave kulture Lepenskog vira pre 8.000 godina.

Naselje prvih Evropljana koji su pripitomili biljke i životinje i stvorili monumentalnu umetnost sagrađeno je na srpskoj obali Dunava tačno nasuprot orijaškoj steni koja hipnotički privlači pogled. Akademik Dragoslav Srejović, pronalazač Lepenskog vira, naglašavao je da Treskavac predstavlja “najstalniju i najmonumentalniju figuru” u svetu Lepenaca koji su svetilišta pravili podražavajući oblik “đerdapskog Olimpa”.


PROČITAJTE JOŠ:
Poslednji polazak voza Romantika sa Glavne stanice u Beogradu

Njegovu vrh često obavijaju oblaci iz kojih je čuje treskanje gromova, a još impresivnija predstava odigrava se na dan letnje dugodnevice. Tad Treskavac u svitanje gubi trapezast obris i pretvara se u tamnu piramidu koju ocrtavaju sunčevi zraci s vrhom na kom nekoliko trenutaka blista sunce.

Vrlo verovatno su najhrabriji među stanovnicima Lepenskog vira prešli Dunav i popeli na vrh s koga su videli da je svet mnogo veći od njihove uvale u Đerdapskoj klisuri. Možda su baš oni poveli saplemenike na veliko putovanje ostavivši nam zagonetku gde su Lepenci nestali. Kao uspomenu ostavili su nam čudesne skulpture i opčinjavajući pogled s Treskavca.

Magija ovog vulkanskog vrha jednako je moćna kao i u praskozorje Evrope i privlači bezbrojne posetioce u rumunski nacionalni park „Gvozdena kapija“. Među gostima su mnogi iz Srbije, koji se osećaju kao kod kuće u delu Đerdapa zvanom Banatska klisura naseljenom Srbima, u čijim restoranima i pansionima često odsedaju. Staza do Treskavca dobro je obeležena i na nju se ulazi sa parkinga kraj sela Svinica.


PROČITAJTE JOŠ:
Nema mora bez 1.000 evra

VIKEND U KLISURI

SRPSKI posetioci imaju dva načina da dođu do Treskavca: preko graničnog prelaza kod Vršca ili putem preko brane HE Đerdap kod Kladova. Za jedan vikend moguće je lagano obići i Lepenski vir s okolnim vidikovcima i Treskavac. Mora se priznati da je rumunska obala turistički uređenija i da su za razliku od naših pešačke staze odlično označene. Za razliku od srpskog, ulazak u rumunski nacionalni park je besplatan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije