Нема мора без 1.000 евра

Ј. Су.

19. 06. 2018. у 22:02

Нема мора без 1.000 евра

Фото И. Маринковић

Колико је најмање новца потребно четворочланој породици за летовање у сезони. Само апартман за десет дана у Грчкој фамилију ће коштати барем 450 евра

ЛЕТОВАЊЕ у Грчкој за четворочлану породицу у сезони једва да може да прође без 1.000 евра. Када се урачунају превоз, апартмански смештај, храна и путарине, трошак једва да иде испод ове бројке. Како сматрају људи који се баве туризмом, најбоље пролазе они који летњи одмор резервишту током зиме, јер су попусти тада највећи.

Прочитајте још: Како млади путују

Свакако, колико пара - толико и музике. Врло често цена је и "огледало" квалитета смештаја, па је најбоље да се на самом почетку на то и рачуна. Јер, догађа се да туристи буду незадовољни смештајем кад стигну на дестинацију. Једноставно, не очекују да судопера буде тик уз брачни кревет. И док велики број грађана Србије летује посредством агенција, има и оних који путују у сопственом аранжману, преко интернет-портала који се баве издавањем смештаја. И око тога постоје посебне расправе - шта је и како боље и ко нуди јефтиније. Све има своје предности и мане, па се некад нађе много повољнији смештај преко интернет-портала, али ту нико не гарантује сигурност и тачност.

- Мислим да преко агенције увек може јефтиније да се летује и у хотелима и у апартманима - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Ко је реалан и рационалан, то ће и да увиди. Сада су најјефтнији апартмани у Грчкој за четворочлану породицу, али тражене су и Црна Гора и Бугарска. Тако у Грчкој апартман за десет дана, четворочлану породицу може да кошта од 450 евра па навише у сезони. Слична цена је и у Црној Гори, а нешто јефтиније је у Бугарској.

ПОВОЉНИЈЕ НА ЈАДРАНУ ЦРНА Гора нам је јефтинија за 30 одсто у односу на Грчку - испричао нам је Милош Ц. из Београда, који породично обилази Црну Гору и Грчку. - Прошлогодишње двонедељно летовање у Црној Гори нас четворо је коштало 1.200 евра. Ту су урачунати пут, смештај и два оброка у ресторану. Цене су скоро исте као у престоници. Само је кугла сладоледа у Црној Гори око 50 центи, док је у Грчкој то бар три пута скупље. И пут је био јефтинији, јер нема путарина, зелених картона и обавезне пратеће опреме. Ипак, у предсезони, пут и десетодневни смештај у Грчкој могу да коштају 89 евра по особи.

Прочитајте још: Летовање упола цене

Директор агенције "Сабра" Владимир Влахо каже да нема дилеме када је реч о продаји и да је Грчка најтраженија дестинација. На острву Евија, четворочлана породица може да летује за око 600 евра.

- Турска је ове године знатно боља него у претходном периоду, а све остале дестинације се продају стандардно, па су Шпанија и Италија на прошлогодишњем нивоу - истиче Влахо.

Део породица одлучује се ове године и за одмор у Турској, нарочито у хотелима са четири и пет звездица, јер многи од њих нуде бесплатан смештај за двоје деце. И ту без 1.500 или 2.000 евра не може да се прође. Свакако, то подразумева авио-превоз и "олинклузив" услугу.

КОЛИМА И КОМФОРНО И ПОВОЉНО

ТУРИСТИЧКИ аранжмани, уколико не обухватају и уговорен превоз, пред наше суграђане стављају вечиту дилему: који је превоз најјефтинији до жељене дестинације за одмор. Када се упореде трошкови путовања аутомобилом, возом или аутобусом, рачуница показује да је породицама сигурно најкомфорније и најјефтиније путовање колима.

За оне који се одлуче за путовање возом цена повратне карте на релацији Београд-Бар је 66,70 евра у првој и 45 евра у другој класи. До Солуна из Београда, цена повратне карте је 36,8 за другу, односно 57 евра за прву класу. Распитајте се пре одлуке о томе којим ћете превозом на море.

Цене аутобуских карата из Београда до Грчке су у просеку 60 евра за одрасле и 50 евра за децу, што би значило да ће четворочлана породица са двоје деце платити 220 евра за превоз аутобусом. До Црне Горе, у зависности од одредишта, цена превоза (повратна карта) за одрасле је око 30, а за децу 25 евра, што би значило да ће цена превоза до Црне Горе за четворочлану породицу бити 110 евра.

Путовање аутомобилом је и најчешћи избор српских туриста. За овакав превоз, у чије трошкове улазе и гориво и путарине, према најпоузданијем "калкулатору" "Вија Мишлен" портала, од Београда до Солуна (627 км преко Македоније) је 57,86 евра, односно 66,69 евра (преко Бугарске 673 км) у једном смеру. Пут од Београда до Бара аутомобилом, дуг 507 километара, кошта 55,47 евра у једном смеру.

П. Ж


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Nuclear Vlasta

19.06.2018. 22:07

На море се и не мора, зашто бих помагали економије других држава.

X

19.06.2018. 22:41

Ha ha u CG samo vazduh što još ne naplaćuju! Put jeste duži do Grčke ali neuporedivo lakši za vožnju!

Немања

20.06.2018. 10:21

@Slobodan J. - Beograd - Седи кући и куцај коментаре у 12 увече и нећеш ни за двадесет.

Kiza

21.06.2018. 01:39

Apsolutno netacna cena.Zavisi u kojem mesecu se ide.Sabra nije ni malo povoljna agencija,pored cene u evrima ide i dinarski deo.Primer,prosle god. Leptokarija,Avgust,za nas troje 405e,smestaj,prevoz,to isto preko Sabre za 200e skuplje.Samo dinarski deo je oko 27000 din.Ima pouzdanih povoljnih agencija,bez dinarske doplate,.Imate internet,forume,grupe, pa se informisite.Idemo uskoro 12 Jul,Evia,Edipsos,za nas troje,prevoz,trajekt i smestaj,380e.Ne pisem koje su agencije,bez reklama.