Stranci zavoleli Srbiju

A. Mikata

14. 07. 2017. u 11:35

Странци заволели Србију

Foto A. Stevanović

Veliki porast broja stranih gostiju koji dolaze u srbiju. Otvorena prva kineska agencija u našoj zemlji, a Rumuni počeli da noćivaju

ODLIČNO vino, zgodni momci, fantastičan provod, zanimljivi izleti, pristupačne cene, bezbednost i, najviše od svega, gostoprimstvo, glavni su razlozi zašto je Srbija ove godine hit destinacija.

Broj stranih gostiju u našoj zemlji ove sezone će biti rekordan, jer je do maja Srbiju posetilo pola miliona turista. Gotovo da nema zemlje iz koje ne beležimo povećanje dolazaka, a kinesko tržište je "broj jedan", pošto je statistika zabeležila skok od 213 odsto. Do maja, Srbiju je posetilo 14.362 kineska turista, a posle špica sezone, kada se saberu rezultati, u statistici se očekuju podaci ravni čudu. Ovakvi rezultati malo koga iznenađuju, jer je to plod dugogodišnjeg prodora na kinesko tržište, a pre šest meseci otvorena je i prva kineska turistička agencija u Beogradu.

- I dalje dolaze manje grupe, do 20 ljudi, što je dobro, jer naše tržište ionako još nije spremno za navalu kineskih gostiju - kaže Zagorka Joksimović, direktorka agencije "Sai Hua". - Najčešće dolaze grupe prijatelja koji žele da vide Srbiju. To su mlađi ljudi i osobe srednjih godina iz Pekinga ili Gvandžua, koji koriste internet i imaju dobra primanja. Često dolaze i kineski turisti koji rade u Moskvi. Oni se dobro pripreme i ispostave nam spisak svega što žele da vide. U Beogradu traže da obiđu Tvrđavu, Beli dvor, Muzej Jugoslavije i Muzej Nikole Tesle, Zemun i Skadarliju, a idu i u Novi Sad, na Frušku goru, do Zlatibora, Uvca i Tare. Znaju za nalazište mamuta, Lepenski vir i vrlo ih zanima kultura. Odsedaju u hotelima sa četiri zvezdice. Imamo dva vodiča koji govore kineski i kombinujemo rad prevodilaca s radom licenciranih vodiča, jer za licencu može da se polaže samo jednom godišnje, a kineski jezik se dugo uči.

Beograd, ipak, najviše privlači strance. Povećanje broja gostiju je zabeleženo i kod crnogorskih turista za 14 odsto, nemačkih za 19, čeških za 21, švedskih i španskih za 21, holandskih za 41 i irskih za 187 odsto. Tajna uspeha među irskim turistima je jednostavna - Irac Jaš Kaminski, direktor Beogradskog irskog festivala, godinama besplatno promoviše srpsku prestonicu u Irskoj. Jaš je dovodio čuvene glumce, muzičare i reditelje, što je urodilo plodom.

Raste i zarada, jer smo samo od makedonskih i hrvatskih turista u prvih pet meseci zaradili po 15 miliona dolara. Međutim, Turističku organizaciju Beograda najviše raduju rumunski turisti, koji su konačno počeli da spavaju u našem glavnom gradu. Do sada, dolazili su isključivo na jednodnevni izlet, koji košta 12 evra.

- Beležimo porast broja rumunskih turista za 39 odsto - 18.710 gostiju ostvarilo je 46.963 noćenja - kaže Jelena Stanković iz TOB-a.

- Već godinu dana pojačano promovišemo Beograd u Temišvaru i Rumuniji i njihove agencije su konačno počele da organizuju "siti brejk" ture sa noćenjem i obilascima.

Zanimljivo je da svaki turista nađe nešto posebno za sebe. Izraelci dolaze zbog šopinga, a Turci su, na primer, u Srbiji otkrili vino. Prošle nedelje je grupa turskih novinara obilazila ustanička mesta Srbije tragajući za destilerijama i vinarijama na Oplencu i u Topoli.

Za Srbiju su čuli i u Španiji, Kolumbiji, Čileu i Brazilu, jer je grupa novinara "Sedam ljudskih grehova" iz ovih zemalja došla da napravi reportažu o našem kuvaru Milijanu Stojaniću iz Kosjerića. Oni su sami platili karte i smeštaj u Beogradu, Stojanić će ih ugostiti u zapadnoj Srbiji, gde će jesti domaću hranu, a organizovano im je i društvo mladih kuvara koji će ih uvesti u tajne noćnog života.

- Probali smo svašta, ali burek je najbolji - kaže Žaklin Nejzel iz Brazila. - Bili smo i na Adi. Oduševljena sam koliko su zgodni srpski mladići, jer se svi bave sportom.

Pablo Vilakampa iz Španije kaže da je u Beogradu najbolje to što se osećaju izuzetno bezbedno i što mogu noću svuda da šetaju, a najviše mu se dopala Savska promenada.

- Svuda vidim samo osmehe, i to je najlepše u Srbiji - ističe Pablo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije