GRAFITI na Koloseumu, polomljeni korali, Himalaji prepuni iskorištenog toalet-papira, polomljene skulpture zbog "selfija", izgoreli nacionalni parkovi posle lude žurke...

Niko ne uništava turističke atrakcije više od turista! Mnoge znamenitosti koje su se našle na listi "100 mesta koje morate videti pre smrti" - sada zaista umiru, jer su mnogi turisti ovu knjigu shvatili kao domaći zadatak. Neki na putovanju toliko žele da ovekoveče trenutak da ne biraju sredstva. Nedavni skandal u lisabonskom muzeju izazvao je brazilski turista. U nameri da napravi što lepši "selfi" sa Svetim Mihailom, oborio je i polomio neprocenjivu skulpturu iz 18. veka. Ovo nije prvi takav slučaj u Lisabonu, kao ni na drugim popularnim mestima. Recimo, američki turisti se redovno potpisuju u Koloseumu, iako je kazna za to 20.000 evra. Slične probleme imaju i na atinskom Akropolju, hramu u Luksoru, na Kineskom zidu...

Turisti uništavaju i prirodne lepote, a najčešći razlog je želja za što luđom slikom. Tako na Plitvicama redovno preskaču ogradu da bi se slikali na slapovima. Još gora sudbina zadesila je koralni greben u Indoneziji pre mesec dana. Britanski brod "Kaledonijan skaj" potpuno je razorio 1.600 kvadratnih metara ovog "podvodnog Amazona". Da stvar bude gora, brod se nasukao.

Turisti se igraju i vatrom, pa su tako 12.000 hektara nacionalnog parka Tore del Paine u Patagoniji dva puta spalili prvo izraelski, a onda i češki kamperi. Britanski tinejdžeri su na Majorki pretprošlog leta uz pomoć dve cigarete uništili pet hektara šume. Koliko je opasno puštati tinejdžere u nacionalni park znaju i u Oregonu, gde je priroda hiljadama godina oblikovala kamen poput patke. Ovaj prepoznatljivi kamen, troje tinejdžera uspelo je da polomi prošlog avgusta.

U Argentini su svi bili zgroženi, kada su turisti pravili "selfi" sa nasukanom mladunčetom delfina dok nije izdahnula. Ipak, većinu turističkih atrakcija uništava lokalno stanovništvo i veliki biznis. Takav je slučaj na legendarnoj Fi Fi plaži (Tajland) i australijskoj crvenoj Uluru planini, svetom meste za Aboridžine. Naime, veliki broj turista tamo ima problem sa nedostatkom toaleta, a pošto u australijskoj pustinji o tome nisu razmišljali, sada pokušavaju da spasu biljne vrste koje su uništile bakterije poput brahinele. Slično se dogodilo i na Himalajima.

Legendarna Fi Fi plaža vrvi od posetilaca

Turisti su u poslednjih 15 godina na Galapagos odneli toliko štetočina da su mnoge vrste nestale. Na ovom izolovanom ostrvu endemske mrave uništili su evropski, a stručnjaci tvrde da svaki brod donese 300 vrsta invazivnih buba.

Kamen-patka je polomljen

UNIŠTILI PUSTINjU

TURISTI su uspeli da unište i pustinju poput jordanskog Vadi ruma. Pustinjom upravljaju tri beduinska plemena koja se utrkuju kako da dovedu što više turista da iz pustinje posmatraju zvezdano nebo. Danju crveni peščani predeli su prepuni đubreta umesto pustinjskih ruža.

Pijani vozač uspeo je da polomi poslednje, najslikanije drvo Tenere u nigerijskoj pustinji. Drvo je bilo jedino rastinje u prečniku od 250 kilometara i smatrano je pravim čudom.