Radaljska banja: Voda leči vid i zglobove

V. Mitrić

25. 01. 2014. u 10:05

Радаљска бања: Вода лечи вид и зглобове
Uvek ima gostiju u banji nadomak Malog Zvornika. U banji ima 12 specijalnih kupki, namenjenih pacijentima
OKRUŽENA šumama Boranje, na nadmorskoj visini od 350 metara, i udaljena od Drine tek nekoliko kilometara, Radaljska banja, kod Malog Zvornika, s lekovitom vodom, veštačkim jezerom i mnogobrojnim izvorima, pravo je mesto za opuštanje i lečenje.

Ova banja zdrave još više jača, a bolesnima daje i snagu i volju da se bore, kako bi im bilo što bolje, ali i da popune sve praznine u sebi“, zapisao je, pre skoro devet decenija, Sarajlija Milan Filipović.

O GOSTIMA danas brine firma „Stens turs“, čiji direktor Milinko Lukić kaže da je ovo lečilište i odmaralište uspelo da privuče goste, ne samo iz cele Srbije, već i iz RS, BiH, kao i iz mnogih delova sveta. Banja je udaljena osam kilometara od puta Loznica - Mali Zvornik koji vodi i ka Tari, Zlatiboru, Jadranu, odnosno Beogradu. Granit, kojim se i danas ponose Bečlije, samo je jedna od prirodnih blagodeti ovog kraja.

- Prva analiza mineralnih voda urađena je 1890. godine - pojašnjava Lukić. - Potom su usledile potvrde njene blagotvornosti kod lečenja zapaljenskog reumatizma i reumatskog artritisa. Tu je i sumporovita voda koja pomaže kod lečenja očiju, uklanjajući očnu mrenu i posledice dijabetične retinopatije, istovremeno poboljšavajući vid i kod zdravih osoba.

OD jeseni do leta gosti mogu da šetaju okolnim šumama, a leti da se kupaju u veštačkom jezeru dubokom 20 metara, čija voda pokreće mini-hidroelektranu. U jezeru ima više vrsta riba. Okolne šume su deo netaknute prirode i bogate su krupnom i sitnom divljači.

U banji ima 12 specijalnih kupki namenjenih pacijentima i gostima, i sve je pod nadzorom lekara. Ovde često gostuju mnoga kulturno-umetnička društva, tako da zabave nikad ne manjka.

INFO
* Cena piva i bezalkoholnih pića u Radaljskoj banji je 120 dinara, a kafe 40 dinara.
* Kompletno gotovo jelo, sa salatom i desertom, staje 260 dinara. Ostala jela koštaju od 300 do 600 dinara.
* Pun pansion je 1.600 dinara u dvokrevetnoj sobi, a za 200 dinara je skuplji u jednokrevetnoj. Ukoliko gosti dolaze u grupi, pun pansion za njih staje 1.500 dinara.
* 015/7462-472

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

amerikanac

25.01.2014. 21:34

Bagatela za mene iz amerike $20 nocenje pa to platis za kampovanje ovde u americi Dolazim

Cvece

08.06.2015. 08:25

@amerikanac - Kako mogu da stignem iz loznice do radalj banje . Autobuska stanica preko interneta nedaje imformacije .vas sajt isto. Treba mi vreme i koji autobus ide bas do banje .putovala sam iz loznice mzvornickim autobusom sisla kod podvoznjaka." Onda mi je receno da nema autobusa za banj a daleka je oko 15kilometara peske nemogu pa sam se vratila .poz .vita jela zelen bor molim brzi odgovor

nadica

26.01.2014. 10:59

Molim vas da mi se neko javi iz Radaljske banje htela bih ovih dana otići na oporavak u trajanju od 30 dana ukoliko je pristupačna cena na mesečnom nivou obzirom da sam penzionerka sa 15ooo,oo din. i mogu li platiti čekovima Poštanske štedionice Beograd u više rata. Navesti i kako da stignem iz Beograda u banju. Želim da koristim smeštaj u dvokrevetnoj sobi - cimarka mi može biti civilizovana osoba nije važno ko je i šta je važno da je pedantna i razumljiva, cena mesečna za samo ručak i bazen.OK

Senka

13.07.2016. 09:11

Radaljsku banju sa prvi put posetila 12.07. 2016. i sa sigurnošću mogu reći da je i poslednji. Nesređenije i neurednije mesto, koje nosi naziv banje još nisam videla. Jezero liči na jednu veliku baruštinu, u kome skaču i krekeću žabe i sa mnoštvo plastike i drugog otpada. Oko tog tzv jezera nema uređene staze, niti jedne klupe sa nasteršnicom . Sam hotel je bio vrhunac razočarenja: muve lete u rojevima, nema ni jelovnika, niti vinske karte, poručite jedno, dobijete drugo jelo, račun sumnjiv...

Aco----- Slovenija

03.08.2016. 21:42

@Senka - Poštovani!Čitajući komentare nemogu a da ne napišem i ja svoje mišljenje.Naime ,boravio sam više puta u banji i moram pohvaliti posebno vlasnika Milinka kao i njegovu porodicu. Osoblje je bilo ljubazno i mogu reći da sam bio počašćen da jedem domaća jela iz toga kraja koje nisam u životu nikada do tada. Sama voda leči jer sam bio svedok kada je dečak iz srema pijuć vodu smanjio šećer u krvi i doveo u normalu. Zadovoljan sam sa terapijom posebno sa ručnom masažom.