ЕФХАРИСТО што сте били, али наредне године ћемо бити мало скупљи! Овим речима су грчки хотелијери овог лета испратили многе српске туристе, убеђени да ће већ од јесени подићи цене, јер очекују још веће интересовање за ову средоземну лепотицу.

- Нажалост, треба очекивати веће цене за наредну сезону - искрен је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА. - Међутим, мислим да се то, пре свега, односи на хотелски смештај у Грчкој, док ћемо апартмане можда плаћати као и ове године.

Као један од разлога за то наводи се и отварање нових тржишта када су туристи у питању.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Да ли ће бити попуста у септембру?

- Румуни, а делом и Бугари су се до сада највише купали у Црном мору и у Турској, али се у све већем броју спуштају ка Егеју - истиче Сеничић. - Када је већа потражња одмах је и виша цена. Ми смо за Грке озбиљно тржиште у закупу апартмана, али за хотеле нисмо. Немци закупљују озбиљан број соба, а румунске агенције су прилично агресивне у потрази за смештајем. Подсетимо, румунско тржиште има 21 милион становника.

Ипак, остаје да се види да ли ће се Грци прерачунати када је реч о следећој сезони. Већ овог лета је забележена нешто слабија посета, а све више се најављује економска рецесија у Немачкој, која ће се прелити и на целу Европу.

Приметно је да су многи грчки домаћини већ ове године подигли цене за многе апартмане. Лане су коштали 40, а сада су за њих тражили 70, па и 90 евра!


- Још нисмо добили цене за наредно лето - каже Мирко Баук, из "Одеон ворлд травела". - Не очекујем повећање, већ да ће цене бити на нивоу овогодишњих. Истина, ми не радимо север Грчке, већ острва, а тамо нема толике навале континенталних гостију као што је то случај са Халкидикијем и околином. На острвима су главни гости Енглези и Скандинавци, који су ове године заказали када је реч о посети.

И Срђан Андрејевић, из "Аргуса", слаже се да је сезона у Грчкој ове године била лоша, а истиче да ће наредна бити преломна.

- Грци би морали да "сиђу" 20 одсто са ценама, а они планирају да их толико повећају за следећу сезону - наглашава Андрејевић. - Пошто имају 20 одсто мање гостију са севера Европе, Грци као да су одлучили да "казне" госте из региона. Да би спасли сезону грчке газде су давале апартмане у бесцење на лицу места и тако су урушили бизнис са већим агенцијама. Уколико се не дозову памети мењаћемо дестинацију, јер прелазе сваку границу доброг укуса.

И Сеничић сматра да ће се уколико се ценовна политика настави оваквом узлазном линијом, српским туристима више исплатити да летују у Египту и Турској.

- Не могу бесконачно да дижу цене, већ до прве сезоне када пропадну и почну да спуштају - наглашава Сеничић. - До тада ће породицама са децом бити повољније да летују у египатским и турским хотелима него у грчким апартманима. Црна Гора није конкурентна са ценама, а Бугарској наши туристи нису склони.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШЕТЊА ИЗНАД КОСЈЕРИЋА: Стазама до Црнокосе

ТРАЖЕ ПАРЕ УНАПРЕД

ХОТЕЛИЈЕРИ су љути на свој порески систем који им узима део профита и траже од наших агенција да им плате аванс кешом или преко рачуна, али много скупље. Власници апартмана, пак, траже од наших агенција да један студио плаћају по 4.000, уместо досадашњих 2.000 евра. Када се тај новац подели са 120 дана долази се до невероватних 40 евра, односно 20 евра по глави, колико у Турској кошта полупансион!