ШЕТЊА ИЗНАД КОСЈЕРИЋА: Стазама до Црнокосе

Б. СУБАШИЋ

17. 08. 2019. у 22:41

ШЕТЊА ИЗНАД КОСЈЕРИЋА: Стазама до Црнокосе

Фото Б. Субашић

Име највишег врха Шарампов је назив за земљано-палисадно утврђење из доба Првог и Другог српског устанка

ЛЕПИ градић Косјерић крије и живописну планину Црнокоса према чијем врху Шарампов, на 809 метара надморске висине, води обележена пешачка стаза дословно из центра града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шетња између праокеанских скулптура

Крај ње су постављени панои са којих можете сазнати податке о геологији овог краја, упознати његову флору и фауну, али и сазнати нешто више о историји овог краја који је био веома густо насељен од антике до пропасти средњовековне Србије. Тада се на сваком планинском врху или истуреном видиковцу налазио "град" односно утврђење које је чувало већ заборављене, а тада важне, друмове између Поморја, преко Западне Србије, према долинама Дрине, Саве и Дунава.

Трасама тих саобраћајница воде данас пољски путеви преко романтичних заобљених врхова Црнокосе. Име највишег врха Шарампов је у ствари назив за земљано-палисадно утврђење из доба Првог и Другог српског устанка, чији се велики ровови виде и данас у шумском густишу.

СВЕТА МЕСТА

Други по висини врх Црнокосе је Бобија, што је стари назив за карактеристичне хумке над гробницама из гвозденог доба, које су овде проналажене у великом броју. У селу Каленић, под планином, налази се раскошна Црква Светог Јована, коју је 1928. као задужбину подигао дворски јувелир Јефтовића, на месту где се налазика стара црквина, на месту још старије римске некрополе.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације