Država poklanja plac, Korejci investiraju 20 miliona evra: Subvencije korejskoj kompaniji u Smederevskoj Palanci

J. Ilić

petak, 05. 06. 2020. u 06:25

Држава поклања плац, Корејци инвестирају 20 милиона евра: Субвенције корејској компанији у Смедеревској Паланци

Foto: Ž. Knežević

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je zeleno svetlo da se korejskoj kompaniji bez naknade dodeli parcela površine 61.534 kvadrata za izgradnju fabrike
DRŽAVA će subvencionisati korejsku kompaniju "Kjungšin kejbl" koja gradi postrojenja za proizvodnju kablova u Smederevskoj Palanci. Investiciju vrednu 20 miliona evra, država je, zasad, podržala dodelom zemljišta za pogone.

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je zeleno svetlo da se korejskoj kompaniji bez naknade dodeli parcela površine 61.534 kvadrata za izgradnju fabrike. Tržišna vrednost parcele, prema proceni Poreske uprave Smederevske Palanke, iznosi 29,84 miliona dinara, odnosno 254.350 evra, navodi se u Rešenju Komisije. S obzirom na tržišnu vrednost dodeljenog zemljišta investitoru, udeo državne pomoći za zemljište iznosi 1,27 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom postavljanja kamena temeljca nedavno, najavio je da će država pomoći investiciju sa nekoliko miliona evra. Još, međutim, nije saopšteno koliko će novca biti dodeljeno kao subvencija za otvaranje novih radnih mesta. Nezvanično, pominje se suma od šest miliona evra.

Ova grinfild investicija podrazumeva izgradnju pogona za dva vrste glavnih proizvoda. Proizvodiće delove za tradicionale automobile, ali i komponente za električne baterije, koje će pokretati automobile. Predviđa se zapošljavanje 700 ljudi na neodređeno vreme.

Kako je navedeno u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći, planirano je da se zaposli 40 radnika sa višim i visokim obrazovanjem, 21 sa srednjom školom i 651 sa osnovnim obrazovanjem.

ČVORIŠTE

"Kjungšin grupa" poseduje poslovne lokacije širom sveta. Dosad je glavno tržište bilo u Koreji i Kini. Od 2018. godine počelo je poslovanje i u Evropi, i to je glavni razlog zašto želi da napravi čvorište za Evropu baš u Srbiji.