ZRENjANINU voda i gradski vodovod mira ne daju. Zbog zloupotreba u utorak je G. T. (48), zameniku odgovornog lica i bivšem odgovornom licu u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija" određen pritvor. Istog dana Osnovni javni tužilac u ovom gradu protiv N. N. lica pokrenuo je krivični postupak zbog sumnje da je izvršeno krivično delo izazivanja panike i nereda.

Tužilac je izdao nalog zrenjaninskoj policiji radi utvrđivanja identiteta počinioca ovog krivičnog dela. Pre dva dana u kasnim popodnevnim časovima na društvenim mrežama pojavila se dezinformacija da je voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu puna kancerogenih čestica, zbog toga što se u sistem gradskog vodovoda izlio metan.

- Nemojte piti vodu sa česme naredna dva dana. Prosuo se metan greškom, pun kancerogenih čestica. Sad mi je javljeno sa više strana, vodovod i načelnik policije - širila se poruka društvenim mrežama. - Prosleđuj dalje da se što više ljudi informiše.

Povodom lažne informacije koja je poprilično uznemirila i zbunila građane Zrenjanina, koji punih 16 godina nemaju ispravnu vodu iz svojih česama, reagovalo je JKP "Vodovod i kanalizacija".

- S obzirom na to da je u pitanju najgrublje uznemiravanje javnosti i širenje panike plasiranjem lažnih i netačnih informacija, što spada u krivično delo izazivanje panike i nereda, slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Zrenjanin - navodi se u saopštenju ovog javnog preduzeća.


Odgovorni u "Vodovodu" pod sumnjom za zloupotrebePROČITAJTE JOŠ: Odbrana vodovoda nije samovlašće: Viši sud ukinuo uslovnu zatvorsku kaznu osmorici predstavnika MZ Lipar u opštini Kula


Istovremeno, određen je pritvor od 30 dana G. T. (48), zameniku odgovornog lica i bivšem odgovornom licu u JKP "Vodovod i kanalizacija". On je uhapšen prošle nedelje zajedno sa I. D. (67), bivšim pomoćnikom gradonačenika Zrenjanina, i N.O. (69), odgovornim licem u preduzeću Synertech, zbog sumnje na zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Sumnja se da su se N. O. i I. D. u svojstvu zamenika gradonačelnika, početkom 2014. pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili s predstavnicima Gruppo Zilio SPA iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu.


NE SME PRIVATNIKU

POSLE konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica u zrenjaninskom "Vodovodu", potpisao ugovor o javnoj nabavci sa grupom ponuđača Gruppo Zilio SPA - ogranak u Beogradu, Gruppo Zilio iz Novog Sada i Synertech iz Beograda. Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.