VIŠI sud u Somboru ukinuo je presudu Osnovnog suda u Vrbasu kojom su sedmorica članova Saveta MZ Lipar i sekretar MZ kažnjeni uslovno na godinu dana zatvora zbog toga što su odbili da predaju seoski vodovod na upravljanje JKP "Komunalac" u Kuli.

Somborski sud je uvažio navode iz žalbe osuđenih da MZ po zakonu ima pravo korišćenja komunalnih objekata, kao i da članovi Saveta MZ ne mogu da budu krivi zbog odluke koju su doneli po svojoj savesti, "jer je njihov položaj identičan položaju odbornika lokalne skupštine".


PROČITAJTE JOŠ: Dobio na sudu vodovod jer česmovača nije za piće: Sada niko neće da plaća račune!

Liparčani od 2013. godine odbijaju da ustupe bunare i mrežu kulskom "Komunalcu", ističući da je vodovod svojina sela, jer je 1969. i 1970. izgrađen novcem od mesnog samodoprinosa i bankarskim kreditom koji je MZ uzela za tu namenu.

Pošto je Savet MZ u septembru 2016. odbio nalog Opštinskog veća u Kuli da preda vodovod "Komunalcu", Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu je naredne godine, najpre protiv tadašnjeg predsednika Saveta MZ Dušana Miščevića, a potom još šestorice članova tog tela i sekretara MZ Srđana Dragičevića, po prijavi bivšeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića podiglo optužnicu, koja je rezultirala presudom za krivično delo samovlašća.

- Usprotivili smo se primopredaji vodovoda poštujući volju ispoljenu prethodno na zboru građana i kroz peticiju koju je potpisalo 800 meštana - objašnjava Mišković.

Žitelji Lipara su, braneći vodovod, protestovali pred zgradama opštine u Kuli i suda u Vrbasu. Aktuelni predsednik opštine Kula Damjan Miljanić naglašava da je insistiranje rukovodstva Lipara na tome da je vodovod seoska imovina uzaludno, "jer je to javna svojina, na koju MZ ima samo pravo korišćenja".

- MZ po Zakonu o komunalnim delatnostima nije ovlašćena za distribuciju vode, nego je to posao preduzeća sa licencom i stručnjacima za tu delatnost - rekao je Miljanić.


Slobodan Rajačić, član sadašnjeg Saveta MZ i odbornik u SO Kula, poručuje da "Lipar nikad neće dati svoj vodovod".

- Ako nas budu i dalje pritiskali, pripojićemo se susednoj opštini Bačka Topola, u kojoj niko ne sprečava mesne zajednice da same obavljaju komunalne delatnosti - kazao je Rajačić.

DONACIJE UMESTO RAČUNA

Rukovodstvo MZ žali se da selo već pet-šest godina ne dobija novac iz opštinskog budžeta za održavanje vodovoda, pa se za tu svrhu prikupljaju donacije od domaćinstava.

- Meštani ne plaćaju korišćenje vode, a povremeno daju po 500 dinara za analizu vode u Zavodu za javno zdravlje u Somboru i za popravke na vodovodu - kaže Rajačić.