Svečanom liturgijom u manastiru Gračanica koju je uz sasluženje sa sveštenicima eparhije raško-prizrenske u manastiru Gračanica služio vladika Teodosije ali i liturgijama koje su održale u većini hramova, na Kosmetu je svečano obeležen Božić.

Vernici koji su posle liturija hitali kućama da dočekaju polaznike i proslave ovaj praznik u krugu porodice, uglavnom su isticali da su im najveće želje da u miru opstanu i ostanu u svojim domovima.

Da se običaj i vera poštuju na Kosmetu, za Božić je pokazao i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. On je i ove godine na Božić mnogim porodicama, na teritoriji opštine, bio prvi polaznik. Popović je najradosniji pravoslavni praznik proveo sa svojim sugrađanima, obišavši čak osam porodica koje je obradovao poklonima a najmlađe paketićima.

-Treća godina kako za Božić obilazimo porodice, donosimo skromne poklone i pokušavamo na neki način da pomognemo, da vidimo sa kavim se problemima suočavaju i koliko opština može da reši te probleme- rekao je predsednik Popović koji je posetom za Božić svojim sugrađanima izmamio osmehe i uneo sreću u dom a oni su mu uzvratili zahvalnošću i prigodnim posluženjem. Kao što i običaj nalaže predsednik Popović je podelio, Božićne pečenice porodicama koje je posetio a među kojima i braći Popović, trojici mališana koji odrastaju bez roditelja. Popović je obišao i Kuću za omladinu, u kojoj su smešteni mladi sa posebnim potrebama, Starački dom u naselju Padalište, kao i kontejnersko naselje za čije će stanare, kako je najavio, pronađi trajno rešenje.I predsednik i podpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Dalibor Jevtić posetili su za Božić višečlanu porodicu Jovanović iz sela Rabovca i opštini Kosovska Kamenica čije su mališane obradovali poklonima a njihove roditelje vešću da će jedno od njih dobiri posao.


Ovoj porodici Ministarstvo za povratak na čijem je čelu u prethodnom sazivu ministar bio Dalibor Jevtić, sagradilo je kuću, što Jovanovićima znači mogućnost opstanka na ovom području. Inače, obeležavanje Božića i Badnjeg dana na Kosmetu je počelo još u ponedeljak večernjim molitvama u većini hramova i sečom badnjaka dok je Badnje veče uz paljenje badnjaka u prisustvu velikog broja vernika obeleženo u porti crkva svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.