Ovde su ruža vetrova i lekovita voda činili čuda, a onda je bivši vlasnik sve uništio: Makedonski biznismen kupio bivši hotel Mir, svi veruju u spas iz komšiluka

V. ĆIRIĆ

09. 12. 2019. u 13:44

Овде су ружа ветрова и лековита вода чинили чуда, а онда је бивши власник све уништио: Македонски бизнисмен купио бивши хотел Мир, сви верују у спас из комшилука

Ostaci hotela u Zvonačkoj banji Foto V. Ćirić

Objekat pazario Tonči Grčev koji najavljuje kompletnu rekonstrukciju, izgradnju još jednog objekta, ali i obnovu bazena

HOTEL "Mir" u Zvonačkoj banji, koja se nalazi u vrletima Vlaške planine, na sredokraći puta između Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice, dobio je novog vlasnika.

Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije u Babušnici kojoj teritorijalno pripada i pomenuto prirodno blago Srbije, kaže da je objekat od dosadašnjeg vlasnika Jovana Golubova kupio biznismen iz Severne Makedonije Tonči Grčev, koji najavljuje kompletnu rekonstrukciju postojećeg "betonskog kostura", te izgradnju još jednog objekta, ali i obnovu bazena sa lekovitom vodom koji su nekada bili rehabilitacioni centar.

I svi su uvereni u to da će oživljavanje hotela "Mir" označiti i novi početak razvoja turizma na ovom atraktivnom prostoru.

PROČITAJTE JOŠ - Zašto je propala "banja za živce"

Podsetimo, Golubov je hotel kupio pre desetak godina, ali nije smogao ekonomske snage da ga obnovi, pa je ovo nekada reprezentativno zdanje i ostalo ruglo kakvim ga je napravio zakupac iz Pirota Radislav Zdravković. On je, naočigled svih, pa i političkih poslenika iz čitavog okruga, za samo nekoliko meseci gotovo uništio kompletnu zgradu. Iako nije postojao zvanični dokument o tome, niti je javnost upoznata sa rezultatima eventualnog veštačenja, Zdravković je tvrdio da "oprema i instalacije utiču na statiku objekta, pa ga treba rasteretiti da se ne bi srušio"?! Zato je angažovao nadničare iz Bugarske, te skinuo kompletan inventar, stolariju, keramičke pločice, nameštaj, mobilijar, stakla i radijatore koji su završili na jednom pirotskom otpadu, kao staro gvožđe.

Kasnije je završio pred licem pravde, ali tek kada je pričinio neprocenjivu štetu i gotovo nepovratno uništio hotel koji je, u srećna vremena, bio omiljen među turistima - posebno Beograđanima i onima iz Vojvodine, kojima je pogodovala čuvena ruža vetrova na ogromnom kompleksu zelenila, u kontrastu sa kanjonima koji su kao rukom odnosili stres.

Sada su, izgledan, na pomolu bolji dani, a u pronalaženju novog vlasnika od kojeg se očekuje da revitalizuje turizam u ovom pasivnom kraju je, saznajemo, pomogla i lokalna samouprava u Babušnici, te državni vrh Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije