OD kada je Kikinda objavila javni poziv za izdavanje 25 jutara državne zemlje kod ovdašnjeg sportskog aerodroma, strasti se ne smiruju. Dok u Aero-klubu "Kikinda" smatraju da se tako budućem zakupcu nudi mogućnost da "preore aerodrom", čime se ugrožava bezbednost vazdušnog saobraćaja, jer je u svim kartama ucrtan kao alternativa batajničkom i drugim aerodromima u regionu. Na drugoj strani, iz lokalne samouprave uveravaju da preoravanja piste neće biti, već će zemlju umesto Aero-kluba, kao dosada, izdavati Grad, kao ovlašćeni državni organ.

Marko Pročikević, zamenik predsednika Aero-kluba "Kikinda", kaže da je Grad protivzakonito prisvojio zemljište Aero-kluba.

- Aero-klub je operater aerodroma koji se nalazi u svim navigacionim vazduhoplovnim kartama, ima sve potrebne dozvole - kaže Pročikević. Sve je počelo kada je stiglo rešenje RGZ po kojem se sve parcele koje poseduje Aero-klub prepisuju na Grad. Uložili smo žalbu, jer funkcioniše prema Zakonu o sportu, pa je prvobitno rešenje RGZ-a poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje. Međutim, RGZ ponovo donosi istovetno rešenje, pa smo uputili novu žalbu.

S druge strane, u lokalnoj samoupravi kažu da se u zakup izdaje 25 jutara zemlje koja se nalazi pored piste, koju je do sada izdavao Aero-klub, a sada će to učiniti Grad.

- Zemljište koje se koristi kao poljoprivredno, mora da izdaje država, odnosno ovlašćeni organ. Po nalogu Ministarstva poljoprivrede mi smo čak morali da skinemo usev sa tih parcela, koji je posejao sugrađanin kojem je klub izdao u podzakup. On sada tuži Grad i traži obeštećenje - obrazlaže Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.

KRIVIČNO DELO

- INSPEKTORKA za poljoprivredno zemljište je omogućila Gradu skidanje useva sa zemlje koje pripada klubu. Zanemareno je to da je postupak u RGZ-u u fazi žalbe i da rešenje nije pravosnažno, pa zemljište nije državno i ne pripada Gradu. Zbog toga je Grad Kikinda učinio krivično delo teške krađe, u saučesništvu, u vrednosti oko 1,5 miliona dinara, tako što je skinuo sve useve sa parcela aero-kluba - tvrdi Pročikević.