Nataša (20) je potpuno slepa, ali uspela je da uradi nešto što niko nikada na svetu nije uradio

LJ. ĐURIĆ

22. 10. 2019. u 18:15

Devojka iz Doboja, iako ne vidi, student fizijatrije na novosadskom Medicinskom fakultetu. Ova dvadesetogodišnjakinja je i prva slepa vajarka koja je savladala tehniku grnčarskog kola

Наташа (20) је потпуно слепа, али успела је да уради нешто што нико никада на свету није урадио

Nataša sa svojim radovima ,foto LJ.D.

Nataša Arsenović (20), iz Doboja, prva je slepa osoba u svetu koja je uspela da savlada tehniku grnčarstva, a ove jeseni je i prvi slepi student na Medicinskom fakultetu, ne smeru fizijatrija u Novom Sadu.


Ova Dobojka postala je poznata nakon priče u našem listu, o tome kako je njen dar za vajarstvo u svojoj umetničkoj radionici otkrio akademski vajar Drago Handanović.


- Iako ne može da vidi, ona ima neverovatan osećaj za stvaranje dodirom, i nema nijednog dela koje liči na neko drugo delo. Bio sam na raznim međunarodnim simpozijumima i izložbama, ali nisam naišao na sličan slučaj i nisam pronašao podatak da je u svetu jedna potpuno slepa osoba savladala tehniku na grnčarskom kolu - rekao nam je njen učitelj pre dve i po godine, nakon čega se javnost kod nas, pa i svetu, zainteresovala za ovaj fenomen.


O Nataši je čak snimljem dokumentarni film "Postoji li razlog zbog kojeg ti to ne možeš", autora Aleksandra Bubala, koji je pre dve godine osvojio Gran-pri 11. međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma "Jahorina film festival".


- Nakon završetka Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slepa lica u Derventi, poželela sam da nastavim školovanje i konkurisala sam za prijem na Medicinski fakultet u Novom Sadu, gradu u kojem već studira veći broj Dobojlija, pa i mojih prijateljica - kaže nam Nataša.


foto LJ.D.


U svojoj nameri je uspela, položila je prijemni. Na fakultetu su njoj i roditeljima saopštili da će napraviti izuzetak i da će biti prvi slepi student u njegovoj istoriji.

Presrećni zbog toga su svi njeni prijatelji, njen učitelj vajarstva Drago Handanović, doskorašnji profesori u srednjoj školi i svi ostali. Majka Spomenka takođe, rekavši nam da je tokom četiri godine školovanja gotovo svakog vikenda ćerku dovozila iz 40 kilometara udaljene Dervente kući i vraćala nazad. Studiranje u Srbiji podrazumevalo je stanovanje u studentskom domu, što su joj i obezbedili, ali se ipak pojavio problem.


Pročitajte još: Slepa vajarka stvara srcem


O tome nas je prva obavestila Sanja Živković, iz Udruženja za pomoć deci sa posebnim potrebama u Doboju.

- Reč je o tome da je po zakonima u Srbiji neophodan personalni asistent za studente koji stanuju u domu, a za boravak u njemu neophodno je da se plaća 56.000 dinara mesečno. To njeni roditelji nisu u mogućnosti da obezbede, mada su se snašli i platili za prvi mesec, ali nemaju rešenje za taj problem - kaže Sanja za "Novosti".

Nataša nakon prijema na Medicinskom fakultetu,foto Fejsbuk


Kažu nam da su se u Natašino ime i u ime Udruženja za pomoć obratili gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i premijerki Vlade RS Željki Cvijanović, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.


ŽIVOT POSLE TUMORA

Nataša je do devete godine odrastala kao i svi njeni njeni vršnjaci, a potom je zbog tumora potpuno oslepela, i od tada se sve promenilo u njenom životu.

Pored toga što je vanserijska vajarka, čiji radovi su bili na više izložbi kod nas i u regionu, Nataša je svestrana i na drugim poljima. Oprobala se i kao glumica u pozorišnim predstavama, završila je muzičku školu i svira klavir, recituje stihove, naučila je i da skija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)