Govorni softver da i slepi i slabovidi mogu da koriste mobilni telefon i računar

R. ŠEGRT

15. 10. 2019. u 13:41

Говорни софтвер да и слепи и слабовиди могу да користе мобилни телефон и рачунар

Uslužni centar Foto R. Šegrt

U Savezu slepih "Severni Banat", u Kikindi, predstavljene najnovije tehničke pogodnosti; Aplikacija potpuno besplatna

ZAHVALjUJUĆI posebnom govornom softveru sve slepe i slabovide osobe odnedavno mogu da koriste mobilne telefone i računare, jednako kao i videći ljudi. Ova pogodnost je potpuno besplatna i lako može da se instalira, pod uslovom da korisnik ima moderniji mobilni aparat. Najnovije olakšanje u svakodnevnom životu ljudi koji ne vide predstavljeno je u Savezu slepih "Severni Banat" u Kikindi, povodom 15. oktobra, Svetskog dana belog štapa.

- Uz pomoć tog softvera slepe i slabovide osobe sada mogu uspešno i lako da koriste sve funkcije mobilnog telefona. Sve što može da se pročita, dakle što je tekst, a ne slika, oni će to čuti na prirodnom, tečnom, srpskom jeziku. Do sada dostupni softver nije bio toliko kvalitetan, ali smo sada dostigli skoro prirodan ljudski glas, što je veoma važno - objasnio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograd.

Softver je nastao uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i znatno će olakšati svakodnevnu komunikaciju slepih i slabovidih osoba. Osim toga, kako je istakla Branka Šobot Jeličić, potpredsednica Organizacije slepih "Severni Banat", Kikinda poslednjih godina ima nekoliko važnih olakšica za građane koji imaju problem sa vidom. Veliki broj ozvučenih semafora. Međutim, broj taktilnih staza trebalo bi da se poveća.

- Možemo da se pohvalimo da je Kikinda jedan od retkih gradova u Srbiji koji u odnosu na ukupan broj, ima i veliki broj ozvučenih, govornih semafora. Prvi je postavljen još pre 24 godine. Time se zaista ponosimo, ali želimo da oni rade bolje zbog naše sigurnosti. Takođe smatramo da je potrebno da se postavi više taktilnih staza što će omogućiti lakše samostalno kretanje i snalaženje slepih osoba - navela je Branka Šobot Jeličić.


PROČITAJTE JOŠ - Milion dinara za kupovinu kuće sa okućnicom, ako ispunjavate ove uslove


Kako je rekao Vladan Marković, licencirani proizvođač taktilnih staza iz Priboja, taktilne staze važno je postaviti ispred bolnica, autobuskih stanica, škola, fakulteta i drugih javnih ustanova.

Članovi Saveza slepih "Severni Banat"


- Lokalna samouprava nastaviće da pomaže rad udruženja slepih. U prethodnom periodu izdvojili smo značajna sredstva iz gradskog budžeta za bezbedno kretanje slepih osoba. Na ovom sastanku saznali smo šta je neophodno da unapredimo u narednom periodu. Nadam se da ćemo učešćem u novim projektima obezbediti finansijska sredstva za realizaciju drugih pogodnosti za slepe i slabovide osobe - izjavio je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.


Branka Šobot Jeličić


OLAKŠANjE ZA GLUVE

U USLUŽNOM centru Gradske uprave u Kikindi u martu je instaliran indukcioni sistem za amplifikaciju govora, koji licima oštećenog sluha omogućava lakšu komunikaciju sa službenicima. Osobe koje nose slušne aparate čim uđu u Uslužni centar, direktno i jasno, bez smetnji i šumova čuju zaposlene. Izrađen je i telefonski imenik na Brajevom pismu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije