16. ŠUMADIJSKI SAJAM POLjOPRIVREDE: Na jednom mestu čak 200 izlagača

M. ĐOŠOVIĆ

subota, 07. 09. 2019. u 07:15

16. ШУМАДИЈСКИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ: На једном месту чак 200 излагача

Na sajmu i poljoprivredne mašine

U Kragujevcu otvorena najveća smotra agrara. Lučić: Ovo je mesto na kojem se, već tradicionalno, ugovaraju poslovi i analizira rad

NA 16. Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, najvećoj smotri agrara u centralnoj Srbiji, učestvuje više od 200 izlagača iz zemlje i Belorusije i Turske.

Početak sajma rezervisan je za prezentacije najnovije mehanizacije, opreme i alata za poljoprivredu i uzgoj stočnih grla. Tokom vikenda biće održane tradicionalne stočarske i izložbe pernatih i sitnih životinja, koje već godinama izazivaju najveću pažnju posetilaca ove manifestacije.

- Na sajmu se već tradicionalno ugovoraju novi poslovi, a to je i prilika da se napravi svojevrsna analiza uspešnosti ovdašnje poljoprivrede - kaže Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja. - U prvih sedam meseci ove godine ostvaren je suficit od izvoza organskih proizvoda u iznosu od 20 miliona evra. Poljoprivredni proizvođači iz ovog dela Srbije znatno su povećali izvoz mlečnih proizvoda i vina, čak šest puta više u odnosu na prošlu godinu. I rakija iz Šumadije je dobila geografsku oznaku, što je preduslov za povećanje izvoza tog proizvoda.


PROČITAJTE JOŠ - Država za podsticaje poljoprivrednicima dala 37 milijardi dinara, najavljena još veća ulaganja


U ovom regionu je do sada geografski zaštićeno više od 50 proizvoda i sa tom praksom će se, kažu zvaničnici Kragujevca, nastaviti. Izdavajanja države i lokalnih samouprava za agrar su sve veća, a od prošle godine su ovdašnjim poljoprivrednicima dostupni i fondovi EU, te je sajam prilika da se upoznaju i sa povoljnim uslovima te vrste kreditiranja proizvodnje.ORGANSKA HRANA

PORED sertifikata za oznaku geografskog porekla, Kragujevac će, u saradnji sa RPK i nadležnim ministarstvom, ubuduće podsticati poljoprivrednike koji žele da proizvode organske i autentične proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije