KRIVIČNA ZBOG OTROVA: Firmi iz Novog Sada preti oduzimanje dozvole za rad

R. ŠEGRT

06. 06. 2019. u 07:54

КРИВИЧНА ЗБОГ ОТРОВА: Фирми из Новог Сада прети одузимање дозволе за рад

Otpad u krugu "Hemika" / Foto R. Š.

Mimo propisa, u Kikindi odloženo 300 tona otpada, a odgovornoj osobi novosadske firme određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati

ODGOVORNOJ osobi novosadske firme, koja je u dvorištu nekadašnjeg "Hemika" u Kikindi mimo propisa uskladištila opasni otpad, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, saopštila je policija. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, reč je o "Eko-Hemiku" iz Novog Sada, a osumnjičen je V. B. (25), koji se tereti za krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljenu preradu, odlaganje i skladištenje.

Sankcije su usledile jer je ova firma, kršeći zakon, u krugu bivše hemijske industrije odložila oko 300 tona opasnog optada. "Eko-Hemik" od jula 2017. godine ima dozvolu za odlaganje određene količine opasnih matrija na ovoj lokaciji, ali samo u jednom objektu. Međutim, na ovom mestu odloženo je mnogo više otpada i na većem prostoru nego što je dozvolom propisano. Na lokaciji je zatečeno i mobilno postrojenje za tretman otpada, o čemu će Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine obavestiti Republičku inspekciju, jer je to u njenoj nadležnosti.

- Ta firma je kršeći zakonske norme, na više mesta u dvorištu "Hemika" smestila toksične materije. Na otvorenom prostoru zatečeno je oko 290 tona otpada, a još deset nalazi se u objektu, za koji operater nema dozvolu. Najverovatnije je reč o ambalaži od pesticida, rastvarača i lepkova, a ima i tečenog otpada u buradima.

PROČITAJTE JOŠ - Novosadska firma u Kikindi nezakonito uskladištila 300 tona opasnog otpada (FOTO)Uzorke zatečenog otpada uzeo je Institut "Mol" iz Stare Pazove i za nekoliko dana nadamo se rezultatima. Ukoliko merenjima potvrdimo zagađenje terena, naložićemo dekontaminaciju, a Novosađanima oduzeti dozvolu - naglašava Nemanja Erceg, pomoćnikpokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Otpad je skladišten ovde u dužem periodu, a policija je u petak, 31. maja, pokrenula istragu. U dvorištu nekadašnjeg "Hemika" ima više zakupaca različitih delatnosti, ali je otpad novosadske firme zatrpao većinu prostora.

- Transport opasnog otpada mora da se najavi tri dana ranije, ali nadležne službe o ovome nisu imale najavu - objašnjava Erceg.

ZARAD PROFITA KRŠE PROPISE

- ZARADA je glavni razlog za ovakvo ponašanje operatera. Firme koje skladište opasni otpad, u cilju što većeg profita, preuzimaju i veću količinu od one za koju imaju dozvolu za odlaganje i tretman. U poslednjih godinu-dve, oduzeli smo nekoliko dozvola za rad, pa je i operatera sada manje - objašnjava Erceg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije