Novosadska firma u Kikindi nezakonito uskladištila 300 tona opasnog otpada (FOTO)

R.Š.

03. 06. 2019. u 15:35

Новосадска фирма у Кикинди незаконито ускладиштила 300 тона опасног отпада (ФОТО)

Foto R. Šegrt

Na otvorenom prostoru bilo je oko 290 tona otpada, a još deset nalazi se u objektu za koji operater nema dozvolu

Iako je imala dozovu za skladištenje opasnog otpada u samo jednom zakupljenom objektu u krugu nekadašnje fabrike “Hemik” u Kikindi, jedna novosadska firma je, kršeći zakonske norme, na više mesta na toj lokaciji smestila skoro 300 tona opasnog otpada. Ova firma je iz industrije preuzela više opasnog otpada nego što može da smesti u objekat za koji ima dozvolu nadležnih službi, te je tako prekršila propise, potvrdio je za “Novosti” Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine.


- Na otvorenom prostoru bilo je oko 290 tona otpada, a još deset nalazi se u objektu za koji operater nema dozvolu. Najverovatnije je reč o ambalaži od pesticide, rastvarača i lepkova, ali u kartonskim buradima ima i tečnog otpada. Otpad je skladišten u dužem vremenskom period i uzuzetno je opasan zbog svojih hemijskih svojstava te može da ugrozi životnu sredinu. Ako su kartonska burad na otvorenom, usled obilnih kiša, tečni otpad je mogao da kontaminira zemljište, ali se nadamo da do toga nije došlo jer je dvorište betonirano. Ukoliko merenjima potvrdimo zagađenje terena, naložićemo toj firmi dekontaminaciju i automatski oduzeti dozvolu koja je izdata u julu 2017. godine – kaže Erceg.

On objašanjava da je opasan otpad na ovu lokaciju stigao mimo najave, čime je takođe prekršen propis.

- Da bi opasan otpad došao na tu lokaciju trebalo je da tri dana ranije postoji najava kretanja, ali transport tolike količine nije najavljen. Operater, firma iz Novog Sada, je nesavesno postupala i preuzela više optada nego što može da uskladišti prema uslovima navedenim u dozvoli koju ima - objašanjava Erceg.


PROČITAJTE JOŠ: ALARMANTNO: U dvorištu nekadašnje fabrike „Hemik“ 300 tona opasnog otpada


Opasan otpad nalazi se u objektu i u dvorištu nekadašenjg “Hemika” koji koristi više zakupaca, pa su prevelike količine napravile haos drugim korisnicima. Da li su oni prijavili ovaj ekološki prekršaj, nije poznato, ali su Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Policisjka uprava u Kikindi skoro istovremeno obavešteni o prisustvu velike količine otpada na ovom mestu.


ISTRAGA


Istragu sada vodi policija u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Kikindi, a pomenuti sekretarijat čeka rezultate analize koju radi Institut “Mol” iz Stare Pazove. Tek nakon veštačenja biće pouzdano jasno o kojoj vrsti opasnog otpada je reč, kao i o prezicnoj količini preuzetog otpada.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije