SREMAC I AMERIKANKA: Razdvojilo ih državljanstvo

Smiljka Kostić

12. 05. 2019. u 09:15

СРЕМАЦ И АМЕРИКАНКА: Раздвојило их држављанство

Zajednička fotografija pred Šilin odlazak sa svojom decom u SAD - Foto Privatna arhiva

Amerikanka i Sremac iz Bingule kod Šida primorani da brak održavaju preko „skajpa“. Šila Kanja sa troje dece vratila se u SAD, a Bojan sa sinom u selu

POSLE sedam godina čekanja Bojana Kanje (33) da supruga Šila Kanja (33) i njenih troje dece iz Amerike dobiju srpsko državljanstvo, i poslednja nada se ugasila kod ovih supružnika. Amerikanka se sa dvojicom dečaka, Džabari (15) i Kameron (12), i devojčicom Džakaja (16), ipak vratila u svoju rodnu zemlju, SAD, a Bojan je ostao sa zajedničkim sinom Džimijem (6) u sremskom selu Binguli kod Šida.

Tugu i prazninu, već tri nedelje otkako su otišli, porodica Kanja pokušava da zameni razgovorom preko „Skajpa“, ali kako kažu - sve je uzalud.

LjUBAV između Sremca Bojana i Šile planula je preko društvene mreže "Fejsbuk", i posle samo četiri meseca dopisivanja, kada su shvatili da su jedno za drugo, Amerikanku dovela je u Srbiju. Uz svoje kofere koje je spakovala u trenu, povela je i svoje troje dece, koji su se lepo prilagodili u novoj sredini, upisali u školu. Ovaj srećni par dobio je i zajedničko dete Džimija, koji će na jesen u prvi razred. Međutim, od samog početka zajedničkog života problemi su se gomilali, jer Šila nije imala srpsko državljanstvo, kao ni njeno troje dece koji su rođeni u Americi.

- Godišnje sam plaćao boravišnu taksu za troje dece 53.000 dinara plus 9.000 dinara za suprugu. Ona nije mogla nigde da se zaposli, ali i deca su imala dosta prepreka, počev od toga jer dečaci nisu mogli da se bave fudbalom, što im je bila želja, izgubili su i mnoge beneficije, jer je uvek predstavljao problem što nemaju naše državljanstvo. Moraš sve da platiš, a ni ja nemam stalan posao, morao sam da se zadužujem - priča potišteno Bojan kojem je uteha sin koji ima srpsko državljanstvo.

Pročitajte još: ZBOG LjUBAVI DOŠLA U SRBIJU: Ovde živimo slobodnije nego u Americi

KAKO nastavlja svoju tužnu priču, bračni par teškom mukom doneo je odluku da se razdvoje, ali se nadaju da će se u najkraće vreme nešto izmeniti.

- Svakodnevno se čujemo. U Americi su za sve ove godine koliko je Šila bila ovde, mnoge stvari uznapredovale. Sada pokušava da se uklopi, počev od toga da se preko aplikacije u školi unose ocene, kao i mnogi drugi poslovi. Mada ne verujem i ne očekujem da ćemo se Džimi i ja u skorije vreme pojaviti tamo, ali kako kažu, nada poslednja umire - govori snuždenim tonom Bojan, kojem je jedina želja da mu porodica ponovo bude na okupu.

Zajedničko dete Džimi Kanja (6) u seoskom parku - Foto S. Kostić


"Novosti" su o ovom paru pisale u oktobru prošle godine, kada su proslavili šest godina braka. Šila, koja je iz Springfilda, grada u državi Ilinois, pričala je sa oduševljenjem o našoj zemlji.

- Ovde je veoma lepo, mir, priroda, zdrava hrana, što je veoma bitno. Istorija je veoma bogata, kako Srbije tako i cele Evrope, što to ranije nisam znala. Volim da izučavam, istražujem, upoznajem se kako sa ljudima, tako i s gradovima - rekla je tada za naš list Amerikanka.

STRANCI

Došli su iz zemlje koja nas je bombardovala, zbog ljubavi, u Srbiju. Iako je troje dece rođeno u Americi, kršteni su u našoj pravoslavnoj crkvi. Zavoleli su ovu zemlju, koja je slobodna za kretanje, bezbedna, ali nažalost oni su strani državljani i to je moralo da nas razdvoji - govori Bojan Kanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Bole

12.05.2019. 09:33

nije mi bas jasno kako ona nije mogla da dobije nase drzavljanstvo. Verovatno su deca bila problem a ne ona.

Dragan

13.05.2019. 01:04

Dacicu, gde si kad trebas...da je dosla iz Rusije , bez problema... sramota, toliko o poznatom Srpskom gostoprimstvu

МујоЗагреб

13.05.2019. 13:04

@Отиђи ти у Америку па тражи америчко држављанство.

Posmatrac

13.05.2019. 19:14

Ne stima nesto u celoj ovoj prici...... uostalom, ako je ljubav prava i zaista toliko jaka- u cemu je problem da ovaj uzme americke papire preko braka i odseli se u SAD??