POMOĆ OSMOČLANOJ PORODICI: Prošle godine im se utopio sin, ćerka hoće da završi srednju školu, a deci nedostaju i drva za ogrev

Z. RAJIĆ

24. 11. 2018. u 15:28

Osmočlana porodica u Zmajevu živi bez vode i struje. Dobrotvori im doneli neophodne namirnice

ПОМОЋ ОСМОЧЛАНОЈ ПОРОДИЦИ: Прошле године им се утопио син, ћерка хоће да заврши средњу школу, а деци недостају и дрва за огрев

Mališani dobili odeću i obuću, Foto Z. R.

U ZMAJEVU kod Vrbasa, u trošnoj kući bez struje i vode, žive Jaroslava i Branimir Nikolić sa šestoro dece. Oni su prošle godine ostali bez sina od 16 godina, koji se utopio u reci Jegrički. Na težak život porodice ukazali su prosvetni radnici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, navodeći da je najstarije dete Nikolića, 14-godišnja Marijana, izuzetno bistar đak, ali da često izostaje sa nastave, jer mora da čuva braću i sestre (koji imaju dve, 4, 7, 10 i 12 godina) i vodi domaćinstvo, pošto je majka bolesna, a otac po ceo dan radi fizičke poslove po selu.

Marijana ima želju da završi Srednju stručnu školu “4. juli” u Vrbasu, koju su pohađali i njen tata i tragično nastradali brat, a kasnije da se osposobi za rad u policiji. Da bi joj to omogućili, predstavnici Humanitarnog kulturnog društva “Multiart” iz Vrbasa pokrenuli su akciju za pomoć Nikolićima, koja je naišla na neočekivano širok odziv. “Vozači velikog srca” iz “Multiarta” ovih dana su dostavili prvu turu pomoći, koju je podmladak Nikolića primio s neopisivom radošću.

Porodica dobija socijalnu pomoć i dečje dodatke, ali to sve zajedno, kaže Branimir, iznosi oko 28.000 dinara i dovoljno je samo da se izmiri dug u prodavnici, u kojoj pazare “na crtu”.- Odneli smo im pakete hrane, odeću, obuću, ćebad, školski pribor, igračke, hemiju i kozmetiku i prve količine ogrevnog drveta. Pomoć su obezbedili dobri ljudi i preduzeća. Četiri majke, iz Beograda, Novog Sada i Vrbasa, prve su uplatile novčanu pomoć. Jedna od njih, samohrana, sa troje dece, koja živi kao podstanar, uplatila je najviše, i još poslala paket slatkiša - ističe Boris Bijelović iz “Multiarta”.

Javili su se i vodoinstalateri i drugi majstori, voljni da pomognu u radovima. Nikolići stanuju u dve prostorije, od kojih je jednu dogradila NVO iz Holandije, uz posredovanje sveštenika Aleksandra Subotina.

- Sad nam je najpreče da obezbedimo drva za dva “smederevca”, a posle, ako bude moglo, da dobijemo struju da deca ne uče uz sveću, i da uvedemo vodu, pa da imamo i kupatilo - kaže Branimir.n


POZIV NA LETOVANJE

SPREMNOST da pomogne iskazao je i Alen Efović, osnivač NVO “Humanitarna familija” iz CG. On je pozvao Nikoliće da idućeg leta provedu 11 dana na moru u njegovim apartmanima u Dobrim Vodama kod Bara.
DOMAĆI ZADACI U BIBLIOTECI

BIBLIOTEKARI Marija Škorić Bognar i Svetislav Petrović Zis ponudili su da Marijana radi domaće zadatke u zmajevačkoj biblioteci. Humanitarno udruženje “Srbija velikog srca” iz Velikog Gradišta poručilo je da će devojčici koja je preuzela brigu o mlađim članovima porodice obezbediti sve što je potrebno kako njeno školovanje ne bi bilo otežano, a još manje prekinuto.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije