PODSTICAJ ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU: Inovacioni projekti da budu spremni

Z. GRUMIĆ

sreda, 03. 10. 2018. u 16:15

ПОДСТИЦАЈ ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ: Иновациони пројекти да буду спремни

Mirjana Mitrović u svom frizerskom salonu Foto Z. G.

Predstoji konkurs, pa podela 15 miliona dinara

ZAPOČINjANjE bilo kog privatnog posla nije jednostavno, a ni lako, pogotovo ako se ima u vidu da su pre svega neophodna znatna početna ulaganja, pa je stoga svaka finansijska podrška "sa strane" i te kako dobrodošla. To su gotovo jednodušne ocene onih koji su krenuli u nekakav biznis.

U tom pogledu je veoma važno to što država, na različitim nivoima vlasti, daje podršku aktuelnim i budućim preduzetnicima kroz raznovrsne podsticajne mere.

Pročitajte još - Popović: Konkurs za žensko preduzetništvo vredan 100 miliona

Tako su nedavno u Vladi Srbije potpisani i ugovori na osnovu kojih su Novi Sad i još šest gradova ili opština u republici dobili ukupno 55,4 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništa.

- Od Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Novi Sad je dobio 15 miliona dinara. To će mnogo značiti preduzetnicama koji će moći na lokalnom nivou da konkurišu za ta sredstva - izjavio je član Gradskog veća Milorad Radojević prilikom potpisivanja ugovora.

Čim taj novac stigne na račun Grada, Gradska uprava za privredu će objaviti javni oglas, prema kojem će preduzetnicama biti dodeljena odgovarajuća finansijska sredstva.

- Posebni uslovi se trenutno definišu i u narednom periodu krenuće realizacija - kažu za "Novosti" u Gradskoj upravi i napominju da je Grad konkurisao za dodelu bespovratnih sredstava u okviru republičkog Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.

ZA POSLOVNI POČETAK DO 400.000 GRAD godišnje izdvaja 30 miliona dinara za mere samozapošljavanja, a trećina tog iznosa namenjena je samozapošljavanju žena. - Onima na poslovnom početku u privatnom biznisu dodeljuju se pojedinačni iznosi od 150.000 do 400.000 dinara, u zavisnosti od vrste delatnosti i biznis-plana - navode u Gradskoj upravi.

Ta pomoć Vlade Srbije lokalnim samoupravama je značajna jer dodatno podstiče preduzetništvo.

- Uz sredstva koja lokalna samouprava dodeljuje iz svojih budžeta, ovim se direktno pomaže preduzetnicima da podignu produktivnost i efektivnost rada, kako bi ostvarili bolje poslovne rezultate, opstali na tržištu i zaposlili nove radnike.

To potvrđuje i preduzetnica Mirjana Mitrović iz Kaća, koja je pre nekoliko godina otvorila frizerski salon i započela biznis, u čemu je imala finansijsku pomoć Grada.

- Koristila sam bespovratna sredstva na osnuvu odgovarajućih konkursa za otvaranje firme i za zapošljavanje radnika. Ta podrška mi je mnogo značila, jer, kao što je poznato, za otvaranje frizerskog salona potrebno je od 3.000 do 5.000 evra - ističe mlada poslovna žena i dodaje da bi ponovo konkurisala ukoliko se prilika ukaže.

Predstojećim konkursom biće raspoređen novac za sprovođenje obuka za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje veština iz oblasti inovacija i razvoja preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga i druge namene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije