Popović: Konkurs za žensko preduzetništvo vredan 100 miliona

Tanjug

24. 01. 2018. u 17:00

Поповић: Конкурс за женско предузетништво вредан 100 милиона

Foto: Vlada Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas kompaniju "Ekofungi" u Beogradu i tom prilikom najavio raspisivanje konkursa u vrednosti od 100 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas kompaniju "Ekofungi" u Beogradu i tom prilikom najavio raspisivanje konkursa u vrednosti od 100 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.

Popović je rekao prilikom posete ovoj kompaniji da je želja ministarstva da sve žene koje žele da započnu sopstveni biznis, dobiju podsticaj za to, a kao primer uspešne preduzetnice u Srbiji istakao je Ivanku Milenković, generalnu direktorku kompanije "Ekofungi" koja je uz pomoć države unapredila proizvodnju pečuraka.

"Želimo da ohrabrimo žene, kao što je Ivanka Milenković, vlasnica kompanije ''Ekofungi'', da se odvaže i pokrenu svoje inovacione i tehnološke startapove. To donosi nova radna mesta, rast ekonomije, a time i veće plate i veće penzije za sve naše penzionere", istakao je Popović.

On je naveo da je Ivanka Milenković, koja je uspešan biolog i preduzetnik, izvanredan primer, kako je rekao, uspešnog ženskog inovacionog preduzetnika koji zapošljava 10 radnika.

Pročitajte još - Popović: Izraelska kompanija zainteresovana za ulaganje u Srbiju

"Konkurs će biti objavljen u vrlo kratkom roku i sve žene iz cele Srbije mogu da se prijave kako bi dobile i podsticaje i edukaciju kako da razviju inovacije i započnu samostalni inovacioni preduzetnički biznis", rekao je Popović.

Preduzeće "Ekofungi" dva puta je dobilo finansijsku podršku države i ovom finansijskom injekcijom uspelo je da stvori, kako kažu u ovoj kompaniji, jedinstveni proizvod u svetu, dehidrirane pečurke...

Foto: Vlada Srbije

Takođe, cela proizvodnja ove kompanije je samoodrživa, jer je reč o takozvanoj "cirkularnoj ekonomiji", kaže Ivanka Milenković, generalna direktorka kompanije.

"Iako se naše preduzeće bavi tehnologiojom koja je stara 4.000 godina, to je dokaz da i u tako starim tehnologijama ima mesta za inovacije što znači da čak i u na primer starim tehnologijama kao što je gajenje šljiva, uvek ima mesta za inovacije", kaže Milenković.

Pročitajte još - Popović: Ruska IT kompanija želi da investira u Srbiji

Kompanija je razvila novu tehnologiju gajenja organskih pečurki jedinstvenu u svetu i to je proizvod koji je spoj nauke i prakse, kaže direktorka ove kompanije, uz primer da je samo jedna od inovacija ove firme i njihova tehnologija za proizvodnju supstrata za uzgoj pečurke bukovače koji potpuno isključuje korišćenje energije.

"Zaista bih želela da ohrabrim žene da razmisle i krenu u svoje preduzetničke vode, jer biti preduzetnik ima više prednosti nego biti u korporativnom biznisu", ocenjuje ona.

Inače, ova kompanija se pored pečurki bavi i edukacijom, a obuke koje pohađaju ljudi iz celog sveta.

Tako je prošlogodišnji polaznik iz Sidneja, građevinski inženjer, zahvaljujući znanju stečenom u edukativnom centru ove kompanije nedavno dobio novac od londonskog aerodroma "Hitrou" da u boksevima za pušenje napravi proizvodnju pečuraka na bazi soca od kafe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije