Otpad čeka državu

B. PUZOVIĆ

22. 08. 2018. u 11:28

Отпад чека државу

Lokacija buduće regionalne deponije, Foto M. Jeremić

Ministarstvo zaštite životne sredine usporilo gradnju regionalne deponije kod Uba. Iako je "Eko Tamnava" ispunila obaveze, rokovi će biti „probijeni“

MINISTARSTVO zaštite životne sredine nije ispunilo obaveze oko izrade projektne dokumentacije, niti su realizovani brojni zaključci sa sastanaka čija je tema bila gradnja regionalnog centra "Eko Tamnava" u Kaleniću kod Uba.

Istovremeno, preduzeće koje će upravljati budućom regionalnom deponijom je obezbedilo svu potrebnu dokumentaciju za ovaj značajan projekat, a od ministarstva se traži i da uspostavi sistem za integralno upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji Kolubarskog okruga.

PROČITAJTE JOŠ - Deponija u podzemnom prolazu

Sve ovo su zaključci Skupštine regionalnog centra "Eko Tamnava", održane u Koceljevi koja će, uz Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirce, Lajkovac, Mionicu, Osečinu i Ljig biti jedan od korisnika buduće deponije. Podsetimo, lokalna samouprava u Valjevu i predstavnici pomenutih deset opština su sredinom aprila prošle godine sa nadležnim ministarstvom potpisali Memorandum o razumevanju i o kompletiranju dokumentacije koja je neophodna za dobijanje građevinske dozvole, te konačni završetak najvećeg regionalnog projekta u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine.

- Ne samo što smo do najsitnijih detalja ispunili sve svoje obaveze, već smo obavili i ono što je prihvatilo da učini Ministarstvo zaštite životne sredine, jer nam je cilj da ubrzamo završetak projekta - kaže direktor "Eko Tamnave" Zoran Petrović.

SIGURNA SREDSTVA - PROJEKAT regionalne deponije je još 2012. bio kandidovan za sredstva iz IPA fondova Evropske unije - podseća Maksimović. - Ali zbog poplava koje su Srbiju zadesile dve godine kasnije, taj novac je preusmeren, ali sredstva namenjena Kaleniću nisu izgubljena, jer je Evropska unija i dalje spremna da finansira sve radove, osim izgradnje takozvanog tela deponije...

Početkom maja, Ministarstvo je oformilo komisiju da preispita projekat za dobijanje građevinske dozvole, ali to još nije učinjeno. Ima naznaka da će novi državni sekretar Dragan Jeremić iz Valjeva ubrzati rešavanje komunalnih problema područja sa 370.000 stanovnika, na kojem se dnevno sakupi oko 330 tona otpada!

Petrović naglašava i to da je ova regija, jedna od najvećih u Srbiji, jedina spremna za finansiranje, jer je Ministarstvo obezbedilo 45 miliona dinara za kompletiranje neophodne tehničke dokumentacije. Ranije je najavljivano da će gradnja sanitarne deponije u Kaleniću kod Uba, na 75 hektara jalovine bivših kopova rudarskog basena "Kolubara", početi ove godine, a da do kraja naredne počne sa radom, ali je izvesno da ti rokovi neće biti ispoštovani.

- Ministarstvo bi do 10. oktobra trebalo da sačini tendersku dokumentaciju za izradu projekta za građevinsku dozvolu, a potom sledi procedura raspisivanje javne nabavke koja traje desetak meseci - naglašava predsednik Skupštine "Eko Tamnave" Đorđe Maksimović. - Obećali su i da će uraditi pristupnu saobraćajnicu, pa će možda u državnom budžetu za narednu godinu biti predviđena sredstva i za prvu fazu radova, odnosno izradu tela deponije, što nije previše skupo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Muštikla

22.08.2018. 12:57

Ko će da uradi kada su svi nestručni bitno je da se šeta po svetu na račun države i prodaje magla gde je Trivan završio magistraturu?

Charlie

23.08.2018. 08:14

Namerno nas guše u otpadu, čekaju da se evropi smuči i da nam uplate novac za nove deponije koji će opelješiti sega mega stručnjaci.