Potekla prva kajsijevača, litar 1.000 dinara

Tanjug

06. 08. 2018. u 23:07

Domaća rakija oduvek je bila pravi srpski brend, a još ako je izašla iz domaćeg kazana mora joj se odati posebno priznanje i upravo takvu pravu, domaću, peče Dragan Jovanović u selu Zagorica

Потекла прва кајсијевача, литар 1.000 динара

Foto Tanjug

Domaća rakija oduvek je bila pravi srpski brend, a još ako je izašla iz domaćeg kazana mora joj se odati posebno priznanje i upravo takvu pravu, domaću, peče Dragan Jovanović u selu Zagorica.

"Ove godine kod nas nije rodila kajsija, pa smo voće kupovali od nekih ljudi iz Gruže. Moj prijatelj mi uvek u ovome pomaže sve radimo zajedno i proizvedene količine delimo. Kajsija je specifična i traži malo više truda od šljive, višnje, kruške", kaže Jovanović.

Prvi korak je odvajanje koštice iz voća, zatim ubacivanje voća u kace u kojima će fermentirati (previrati), uzima se uzorak od voća iz kace i nosi na analizu da bismo ustanovili koliko procenata šećera sadrži voće odnosno koliko je potrebno dodati.

"Kad je vrenje dodaje se potrebna količina šećera, fermentacija uobičajeno traje oko tri nedelje i posle toga pristupamo pečenju rakije“, objašnjava on postupak za TopPres.

Svake godine se u ovom domaćinstvu ispeče od 300 do 400 litara kajsijevače, a kako domaćin kaže, kvalitetnu kajsijevaču nije problem prodati.

"Cena po litru je 1.000 dinara. Potražnja je prilično dobra. Kupuju ljudi za lične potrebe, vlasnici ugostiteljskih objekata. Šaljemo za Crnu Goru, Hrvatsku, na Zlatibor. Kod nas nam malo pravi problem veštački proizvedena rakija od alkohola uz dodavanje veštačkih aroma koja realno može da se ponudi po 50 odsto nižoj ceni“, ističe Jovanović.

Jovanović dodaje da je teško nekome ko se ne bavi proizvodnjom rakije da razlikuje pravu domaću od veštački proizvedene rakije.

„Opasno su se izverzirali ovi što proizvode uz pomoć epruvete a ne kazana. U mom domaćinstvu se rakija peče već generacijama unazad, pekao je pradeda, deda, otac sada ja a naslediće i moj sin. Pečemo od šljive, višnje, kajsije, dunje, grožđa, kruške, jabuke. Spravljamo i mastiku, orahovaču i medovaču. Upravo zbog toga što se ovaj posao generacijama izvodi u našem dvorištu, naša rakija je prava domaća. Brojni zadovoljni kupci su dokaz toga i hvala Bogu svake godine ih je sve više“, zaključuje Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

nibrS

07.08.2018. 08:29

Domaća, al' umalo... I deda i pradeda su sigurno nosili sve na analizu i dodavali šećer... Ma, kako da ne...

Маја М.

07.08.2018. 14:34

@Brane - "Свака част", на чему, на додатом шећеру?! Мој отац је годинама пекао ракију без трунке шећера! И без анализе...

Siki Riki

07.08.2018. 10:59

Ako je domaca onda se ne dodaje secer i nosi na analizu. A i ako fermentise u plasticnim buradima ni to nije to. Jer nasi preci nista od toga nisu ni mogli da rade.

Deda Radovan i Kompanija

07.08.2018. 11:43

Dali neko od vas zna koliko bi dobili od kajsija, kada bi ste skuvali pekmez, ili napravili sok? Dobili bi ste 20 puta vise novaca i zaposlili bi ste 20 osoba na vise meseci da magaciniraju i prodaju proizvode. Za 'Kajsijevacu" je potrebno jedan covek i taj jedan ce i popiti vas proizvod i napravice svadju u kuci. Razmislite o proizvodnji dzema i pekmeza od Kajsija i drugog voca i naravno raznih sokova, prirodno iz sokovnika bez hemikalija i gaziranja.

Veka

07.08.2018. 14:39

Kako domaca sa secerom ,nemas ti onda pojma sa pravljenjem rakije jos ako ga natrpas da dobijes kolicinu eto glavobolje kupcima.Prava domaca je bez ikakvog dodavanja secera