PARAĆIN - Zabreški krajolik je, zahvaljujući angažovanju tamošnjeg udruženja za negovanje tradicije pod nazivom "Petrus", sve prepoznatljiviji na turističkoj mapi Srbije.

Zato je - posle nedavne promocije svoje knjige nazvane "Moj Everest, san i java", upriličene u paraćinskom Kulturnom centru - početkom aprila kanjonom Crnice krstarila i poznata srpska alpinistkinja Dragana Rajblović, prva žena sa Balkana koja je osvojila najviši vrh sveta.

Štaviše, ona je na pešačenje takozvanom "Stazom petruških monaha" dovela grupu planinara iz Beograda, da uživaju u nesvakidašnjoj lepoti prirode. Domaćin im je bio Vlada Vučković iz udruženja "Petrus", koji ističe da je započela šesta sezona pešačenja kroz kanjon Crnice.

- Planinari iz Beograda su 55. organizovana grupa koja nam je došla u goste od kada smo počeli sa akcijom nazvanom "Stazom petruških monaha", za koju svi kažu da je zapravo staza zdravlja. Novu sezonu su u martu otvorili članovi planinarskog kluba "Jastrebac" iz Kruševca, a tek očekujemo najavljene goste iz Pančeva, Zrenjanina, Vršca, Novog Sada... Tokom leta će ovde stići i grupa iz Nemačke - ističe Vučković.