Prekršajni sud u Nišu: Rade na oko 50.000 postupaka, brzo se reši dve trećine

M. RISTOVIĆ

11. 06. 2016. u 08:30

Svaki od 23 zaposlenih radi na 2.500 predmeta, najviše saobraćajnih prekršaja. Naplati se i u budžet godišnje uplati 15 miliona

Прекршајни суд у Нишу: Раде на око 50.000 поступака, брзо се реши две трећине

Sudija Mišel Marković sa predmetima u Prekršajnom sudu

SVAKI od 23 sudija u Prekršajnom sudu u Nišu trenutno ima po 2.500 predmeta, koji su u postupku. Zato je ovaj sud jedan od najprebukiranijih u Srbiji, ali i najefikasniji.

U prvih šest meseci ove godine primili su 14.000 novih predmeta, a rešili 9.600. Iz ranijih godina imaju nasleđenih oko 30.000 predmeta, tako da sudije imaju pune ruke posla u ovom sudu, koji pokriva Niš, Žitorađu, Doljevac, Merošinu, Aleksinac, Ražanj i Svrljig.

Trenutno imaju ukupno 50.000 postupaka na kojima rade.

Najviše, preko 60 posto predmeta odnose se na prekršaje u saobrađaju a rešavanje postupka je znatno pobošljano i uzbrzano zbog bolje saradnje sa ovdašnjom policijom.

- Posle postavljenja Ninoslava Mitića za načelnika Policijske uprave u Nišu, održali smo par sastanaka i sada je policija daleko efikasnija prilikom sprovođenja naredbi za privođenje - kaže Mišel Marković, sudija Prekršajnog suda u Nišu.

U ovoj pravosudnoj instituciji ukazuju da imaju takvu ažurnost, zato što su sudije shvatile da su dobile šansu da opovrgnu sumnje da rade jednostavne predmete.

Jer, iako ih nazivaju "prekršajci", sudije mogu da izreknu novčane kazne i do dva miliona dinara u carinskom postupku. A godišnje za republički budžet u Prekrašajnom sudu se naplati i 15 miliona dinara.

ZATVOR ILI JAVNI RAD MNOGI građani, kako kažu u Prekršajnom sudu, nemaju novac da plate izrečene kazne pa odlaze u zatvor, gde "otplaćuju" dug - 1.000 dinara za dan iza rešetaka. Počelo je da se praktikuje i zamena novčane kazne radom u javnom intresu. Tako se "hiljadarka" odrađuje omočasovnim radom.

- Nastojimo da sudimo u razumnom roku iako za razliku, na primer, od 2010. godine sada imamo manji broj sudija a pet puta više predmeta. Samo ovog meseca svaki sudija dobiće po 280 novih predmeta navodi Marković


SUDILI U IZLOGU

ZAPOSLENI u Prekršajnom sudu u Nišu, najvećem u Srbiji po teritorijalnom području koje pokriva, do pre četiri godine radili su u neadekvatnim prostorijama u samom centru grada. Kao podstanari u zgradi opštinske uprave, u Ulici Nikole Pašića, poslove su obaljali kao u pravom izlogu, jer su samo staklom odvojeni od prolaznika. A maja 2012. sudije su se preselile u nove prostorije u zgradi Instituta za bezbednost "1. maj" u Nišu, gde imaju mnogo bolje uslove za rad.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije