Šolja mleka bez hemije

J. Jovanović

31. 03. 2016. u 07:36

Vrščanin Zoran Petrov otvara pogon za proizvodnju organskih mlečnih proizvoda. I kooperanti napuštaju silažu tretiranu herbicidima. Šansa za opstanak stočara

Шоља млека без хемије

Na biodinamičkom imanju, uz 30 "običnih", Petrov gaji i 60 autohtonih, krava buša, kao i pedesetak svinja i živinu

U TRENUTKU kada je stočarstvo u Srbiji, pre svega uzgoj krava i ovaca, zapalo u tešku krizu, zbog prekomernog uvoza jeftinog i nadasve manje kvalitetnog mleka iz EU, Vrščanin Zoran Petrov rešio je da u selu Veliko Središte, gde ima svoje biodinamičko imanje, otvori privatnu mlekaru, u kojoj će praviti organske mlečne proizvode. Svoju šansu video je u činjenici da u Vršcu već godinama ne postoji mlekara, a da se dnevno u tom gradu i okolna 22 sela proda od sedam do osam tona različitih mlečnih proizvoda.

U razgovoru za "Novosti" Zoran kaže da će sirovinu za svoju mlekaru "Petrov", koja će zvanično početi sa radom 31. marta, delom nabavljati sa svog imanja, gde na najzdraviji način uzgaja šezdesetak autohtonih krava buša i tridesetak "običnih" krava, a delom od lokalnih stočara, koji zasad svoju stoku dohranjuju kukuruzom prskanim herbicidima. Zato će njegovi proizvodi samo u prvih godinu dana biti konvencionalni, a kada se i ovi kooperanti budu prebacili na organsku proizvodnju, i mleko će biti organsko.

- Naši stočari su već 90 odsto organski proizvođači. Problem sa to malo prskanog kukuruza, koji daju kravama preko zime, rešićemo tako što ćemo im ustupiti plevilicu, koja zamenjuje okopavanje kukuruza, pa ova kultura više neće morati da se tretira herbicidima. Na taj način Vršac će biti prvi grad u Srbiji, koji će imati organsko mleko i mlečne proizvode - kaže Petrov i dodaje da je njegova mlekara šansa da lokalni stočari opstanu i prestanu sa prodajom stoke, s obzirom na to da im velike mlekare u poslednje vreme otkazuju otkup mleka, jer je ono koje dolazi iz EU mnogo jeftinije.

ZAPOSLENI U MLEKARI "Petrov" će u početku, uz priznate tehnologe, biti zaposleno troje radnika, a kada bude počela da radi punim kapacitetom od 5.000 litara na dan, ukupno će biti 12 zaposlenih.

Pod brendom "Naše mleko" ovaj Vrščanin, koji se pre devet godina vratio iz Norveške, gde je radio kao doktor tradicionalne kineske medicine, proizvodiće mleko sa 2,8 i 3,2 odsto mlečne masti, jogurt, sir, krem-sir, pavlaku, puter. U planu je da na kraju godine u asortiman ubaci i voćni jogurt, za koji će koristiti isključivo organsku vanilu, šećer i voće.

- Naše proizvode ćemo najpre plasirati na tržište Vršca i okolnih sela, jer smatram da bismo svi trebalo prvo da se fokusiramo na to da zadovoljimo potrebe svoje dece i sugrađana, a da sve što pretekne širimo na druga tržišta - poručuje naš sagovornik.

Neki proizvodi mlekare "Petrov", bez obzira na razliku u kvalitetu, biće jeftiniji od konkurencije, jer će u samom procesu proizvodnje oni imati manje troškove od ostalih proizvođača, pre svega zato što će koristiti obnovljive izvore energije. Zoran je prvi u Vršcu, a verovatno i u Srbiji, koji je počeo da balira ostatke orezane vinove loze, koje će koristiti za zagrevanje vode u mlekari. Ovi ostaci su se, inače, svih ovih godina uništavali paljenjem na otvorenom.

* Petrov će proizvoditi voćni jogurt sa organskom vanilom, voćem i šećerom


BIODINAMIČKO IMANJE

NAŠ sagovornik ističe da je biodinamička proizvodnja rigoroznija od organske, jer sve što se koristi na toj farmi, mora biti potpuno prirodno i proizvedeno isključivo na tom imanju. Ne smeju da se koriste ni hibridna semena. S obzirom na to da ispunjavaju sve te uslove, porodica Petrov očekuje da će do kraja godine dobiti najveći "demeter" standard, koji će omogućiti da svi njihovi proizvodi budu i kvalitetniji i skuplji.


BANATSKI GOLOŠIJAN

PETROV na svom imanju od 42 hektara u Velikom Središtu, osim devedesetak krava, uzgaja i pedesetak svinja i svu vrstu živine, među kojima je i banatski gološijan - kokoška koja se danas može naći samo u Vojvodini i jednom delu Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Logic

31.03.2016. 16:17

Bravo, doktore! Nateraćeš me da svakih deset dana "crnoberzijančim" - naravno, za lične potrebe - na relaciji Beograd-Vršac. Vredi, a ti si objasno zašto.

momo

31.03.2016. 17:05

Господине Петров, није Ваше презиме случајно. Свети петар је од давнина био поштован и слављен код нас Срба. Желим Вам добро здравље и срећу. Желим Вам да повећате производњу за 1000% и да трајете годинама.

подршка !

01.04.2016. 22:48

Овај човек показује пут и начин. Штета је што други немају капитала да крену као и он, а држава више одмаже него што помаже.