ШТА повезује Николу Јокића, Јаниса Адетокумба и Данила Галинарија, кошаркаше који неће играти за националне тимове у септембарском термину квалификација за Светско првенство, једином без техничких препрека за звезде НБА тимова? Њихове плате за наредну сезону премашују 20 милиона долара.

Српски центар зарадиће 25.467.250 долара и други је најплаћенији играч Денвера (први је Пол Милсап са 29.230.769), грчком "монструму" Милвоки гарантује 24.157.304, док ће Лос Анђелес Клиперси исплатити италијанском крилном играчу 21.587.579 "зелембаћа". Адетокумбо и Галинари су на врху платног списка својих тимова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АНТОНИЋ О ЂОРЂЕВИЋЕВОМ СПИСКУ: Богдан и Бјелица “да”, Јокић “не”

Логика НБА франшиза сасвим је поједностављена - не желе да њихови најбољи и најплаћенији играчи ризикују повреде у интернационалним утакмицама које ће бити одигране две недеље пре отварања припремних кампова за предстојећу сезону у најбогатијој и најјачој лиги на свету.

- Ништа не може да се уради. Моћ НБА и недостатак воље играча су превелике препреке - слеже раменима селектор Италије Ромео Сакети, који није поштедео Галинарија критика. - Он мора да осећа боје националног тима, не само у речима већ и у делима. Надао сам се да ће бити једноставније изборити се са тим проблемом за ове две утакмице пре почетка НБА сезоне.

Мање зараде од оних које ће тимови исплатити Јокићу, Адетокумбу и Галинарију повећавају шансе да неки НБА играчи буду доступни својим репрезентацијама. За Србију ће играти Богдан Богдановић (девет милиона долара за наредну сезону), за Хрватску Дарио Шарић (3,3 милиона) и Бојан Богдановић (10,5 милиона).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Датоме критиковао ФИБА: "Прозори" су глупост

Има и примера када се више ради о недостатку воље него о заштити великих инвестиција. За Италију неће наступити ни Марко Белинели, који ће следеће сезоне од Сан Антонија добити "тричавих" 6.153.846 долара. У његовом случају пресудио је спортски мотив - жеља да се докаже тренеру Спарса Грегу Поповићу.

У игри су и даљинске спортске процене НБА тимова колике су шансе да се репрезентације њихових играча пласирају на Светско првенство. Денвер верује да ће Србија и без Јокића резервисати место на турниру у Кини, Клиперси такође сматрају да Галинари није неопходан Италији, док су Филаделфија и Индијана попустљивији према Шарићу и Богдановићу због тешких околности у којима се нашла Хрватска у овим квалификацијама.

БРОЈКЕ
НИКОЛА ЈОКИЋ - 25.467.250 ДОЛАРА
ЈАНИС АДЕТОКУМБО - 24.157.304 ДОЛАРА
ДАНИЛО ГАЛИНАРИ - 21.587.579 ДОЛАРА
*
Висина уговора за наредну сезону