JOŠ dva koraka dele rukometašice do ostvarenja sna i plasmana na Olimpijske igreu Tokiju. Srpkinje su na nedavnom SP u Kumamotou pokazale da mogu da se nadigravaju sa najjačim selekcijama sveta, tako da će na kvalifikacionom turniru za odlazak u Japan, od 19. do 22. marta iduće godine, sa daleko više samopuzdanja izaći na megdan Ruskinjama, Mađaricama i Kineskinjama. Osvajanjem šestog mesta na planeti devojke su dokazale da pripadaju svetskom vrhu.


- Naš kvalitet nikad nije bio sporan. Na SP je došao do izražaja kolektiv, ali i pojedinačni kvalitet. I kada nismo igrale dobro uspešno smo utakmice "zatvarale" na drugi način. Stvarno sam ponosna na ekipu, bile smo blizu borbe za polufinale, falio nam je možda taj jedan bod. Ipak, ne mogu mnogo da žalim, jer smo otišle tamo da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre. Uspele smo, neka taj bod dođe u kvalifikacijama, da izborimo Tokio. A onda je sve moguće i otvoreno - ističe sjajna Dragana Cvijić.


PROČITAJTE JOŠ: Obradović: Devojke su rešene da odu u Tokio

ŽELIMO TURNIR U SRBIJI DEVOJKE žele da se kvalifikacioni turnir grupe 2 za odlazak na Olimpijske igre, koji će se održati od 19. do 22. marta, odigra u Srbiji. U RSS imaju sastanke oko moguće kandidature, a generalni sekretar Mazlam Džemamailoski je samo rekao: - Učinićemo sve što je u našoj moći da organizujemo turnir. Podsetimo, za dva mesta koja vode u Japan boriće se osim Srbije, Rusija, Mađarska i Kina.


Fenomenalni pivotmen slaže se sa konstatacijom da kada se nešto strašno želi, onda je sve moguće.


- Ako je cela ekipa u svemu tome iskrena i u svaki meč ulazi srcem, onda je normalno ovo što nam se desilo na SP. Iza nas su ostale mnogo jake i veće reprezentacije, čije federacije ulažu mnogo više nego što Srbija ulaže u rukomet. Zato sam ponosna, jer smo mi ni iz čega napravile nešto - naglašava Cvijićeva.


Izvanredne partije, mentalna snaga u poslednjih pet minuta odlučujućih utakmica, donele su više samopouzdanja devojkama.


- Značiće nam dosta u kvalifikacijama, jer smo se uverile da možemo sa svakim da igramo i da imamo psihičku snagu da u odlučujućim trenucima prelamamo utakmicu i pobedimo. Bez obzira na to koliko naša igra bila dobra, loša, mi smo u presudnim duelima sa Danskom i Nemačkom u poslednjim trenucima uspeli da izvučemo željeni rezultat, što mnogo govori o našoj ekipi i stabilnosti - podvlači Cvijićeva.


U našoj selekciji svi žale što protiv Norveške u preliminarnoj fazi nisu izvukli makar bod, koji bi mnogo značio u drugoj fazi.


- Ne zaboravljamo ni Holandiju. Ali, na velikom takmičenju svakoj reprezentaciji dođe loš dan. Eto, Ruskinjama se desilo u polufinalu, a nama u grupi. Bilo je to protiv Holanđanki, koje su nove prvakinje sveta. Možemo da žalimo i ne žalimo. Verovatno se s razlogom desilo to što nismo pobedile Norvešku, iako smo bile blizu. Opet, obe su osvajale SP, OI, tako da znaju da igraju ovakve utakmice - kaže Cvijićeva.


PROČITAJTE JOŠ: "Sanjamo Olimpijske igre": Rukometni savez Srbije svojim heroinama priredio nezaboravan doček sa SP u Japanu


Dragana priznaje da je veoma iscrpljena, naročito emotivno, da je imala tešku sezonu iza sebe. Veruje da će biti sprema za martovske kvalifikacije, a na opasku da ih sa Rusijom očekuje i dvomeč u evropskim kvalifikacijama kaže:


- Ako nešto može da se stavi po strani, to su evropske kvalifikacije, da maksimalno budemo fokusirane na olimpijske kvalifikacije...


NEMAMO AUTORITET KOD SUDIJA

DA li polako vraćate autoritet kod sudija?

- Srbija je mala zemlja i najlakše je nju oštetiti zato što nemamo velike igračice kao što ima Norveška, Francuska, Danska ili Nemačka. Mi smo jedna celina, oni imaju tri, četiri rukometašice koje su nosioce igre u velikim klubovima, tako da će se sudija uvek pre prikloniti Norveškoj nego Srbiji. Ali, ja se ne žalim, tu smo da se borima sa svima, srećom sudije ne mogu da šutiraju na gol.