Bupka: Srbi će zasijati u Riju

Julija JEVREMOVIĆ

11. 04. 2015. u 13:00

Ceo talas mladih asova koji vaša reprezentacija svake godine izbacuje je produkt sjajnog rada srpske federacije – ističe legendarni ukrajinski atletičar

Бупка: Срби ће засијати у Рију

Sergej Bupka

U “Družba” areni u Donjecku Sergej Bupka postavio je dva od svojih 18 svetskih dvoranskih rekorda u skoku motkom. Onaj poslednji iz 1993, dve decenije nenadmašiv (6,15), za centimetar je u februaru prošle godine srušio Francuz Reno Lavileni. I to u istoj dvorani kao otac ove discipline, na njegove oči koje su bile pune radosti.

Nekoliko meseci kasnije, u sukobu između ukrajinske vojske i boraca proruske Donjecke republike, izgorela je palata istorije “kraljice sportova”.

- Situacija u Ukrajini je i dalje teška i zabrinjavajuća. Kao predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine radim sve što je potrebno da pomognem i podržim kako profesionalne sportiste, tako i mlade atlete sa Istoka koji su pogođeni ratnim stanjem. Pronalazimo im smeštaj i trening kampove. Srećom, u većem delu zemlje život je normalan. Ukrajinska nacionalna federacija i atletska porodica u potpunosti podržavaju moju kandidaturu za mesto predsednika IAAF i dele moju viziju za budućnost našeg sporta.

Dvorana u Donjecku je spaljena, da li će opet moći da bude mesto čuda?

- Srce mi je bilo slomljeno kada sam čuo vesti o areni “Družba” u maju prošle godine. Srećom, koliko ja znam, šteta nije nenadoknadiva. Postoji mogućnost da se dvorana renovira i da ponovo služi sportu ako u regionu zavlada mir. Svi sportisti, ne samo oni sa istoka, već i svih delova Ukrajine, nadaju se da će nasilje prestati.

SREĆAN ZBOG BEOGRADA BILI ste jedan od počasnih gostiju naše federacije tokom promocije Dvoranskog EP u Beogradu tokom Šampionata u Pragu u martu? - Vaša nacija je istinski zaljubljenik u sport. Imao sam sreću da prisustvujem čuvenom Beogradskom maratonu, koji je primer promocije sportskog duha. Kako atletičari, tako i amateri zajedno predstavljaju ambasadore sporta. IAAF mora da podrži ovakve događaje. Srećan sam što ću opet doći u Beograd za vreme dvoranskog EP. Verujem da će biti jedno od najbolje organizovanih šampionata.

Član ste izvršnog odbora MOK koji je doneo odluku o primanju Kosova kao punopravnog člana?

- Kako je 108 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznalo Kosovo, izvršni odbor MOK je odlučio da je Kosovo ispunilo uslove da bude definisano kao “zemlja”, poštujući pravilo 30,1 olimpijske povelje (izraz “zemlja” označava nezavisnu državu priznatu od međunarodne zajednice). Kosovo ima 30 nacionalnih federacija, od kojih je 13 iz olimpijskih sportova. Najveći razlog za ovakvu odluku izvršnog odbora MOK je bio taj da se sportistima sa Kosova omogući prilika da se takmiče na Igrama. Sport je najveći ambasador mira, ne pravi granice, već mostove između ljudi. Olimpijski pokret radi sve što je moguće da kroz sport spaja ljude i zemlje.

Šta mislite o tendencijama da se neka od 47 atletskih disciplina izbaci iz olimpijskog programa? Pričalo se da su ugrožene kugla, hodanje i troskok?

- To ne bi trebalo da bude ni predmet rasprave. Međunarodni olimpijski komitet je najjači uzajamno korisni partner IAAF, koji nam pruža veliku podršku, tako će biti i u budućnosti. Zajedno ćemo nastaviti da radimo na pravilima atletskih takmičenja i poboljšanju formata takmičenja. IAAF uvek prati sve trendove i zahteve nosioca TV prava. Glavni princip našeg sporta, koji predstavlja jezgro olimpijskog pokreta, bi trebalo da ostane isti.

Vidite li srpske atletičare među osvajačima medalja u Riju?

TEŠKO KAŽNjAVANjE DOPINGAKANDIDOVALI ste se za prvog čoveka svetske atletike, kao i Sebastijan Kou?
- Već 12 godina sam član IAAF, od 2007. sam potpredsednik. Moj zadatak je da čujem glas svakog člana atletske porodice. Istraga oko dopinga je na prvom mestu. Da rezultati istraživanja IAAF budu transparentni, kako bi se poboljšala slika našeg sporta. Ne smemo oklevati u teškom kažnjavanju onih koji se usude da varaju.

- Ceo talas mladih asova koji vaša reprezentacija svake godine izbacuje je produkt sjajnog rada srpske federacije. Verujem da rezultati Ivane Španović, Emira Bekrića, Asmira Kolašinca, Tatjane Jelače... neće biti samo trenutni “bum”, već da će biti dugo na velikoj sceni. Najvažnije je da budu najbolji sada kada dolaze Olimpijske igre. Mislim da će tamo zasijati.

Jeste li bili srećni kada je Reno Lavileni oborio vaš rekord u dvorani i preskočio 6,16 metara?

- Dan kada je Reno oborio moj rekord ću uvek pamtiti. Naročito sam bio srećan zbog toga što je to postigao na mitingu u Donjecku, na istom gde sam ja 1993. postavio rekord. Taj miting je poseban za mene, jer sam ga osnovao i vodio još od 1990. Renoov rekord je ukupno 12. postavljen na takmičenju. Ljudi pitaju da li sam bio ljubomoran i izerviran zbog toga što sam izgubio status svetskog rekordera. Zašto bih bio? Sport nije muzej, a ja nisam jedan njegov eksponat. Kada sam bio sportista, trudio sam se da oborim rekorde i savladam svaku prepreku. Ali otkako sam se povukao, nikada nisam živeo samo od stare slave, uživajući u onome što sam postigao.

Do kojih visina može da leti “Er Frans”?

- Siguran sam da ima potencijal za 6,20 i više. Ali, on i njegov trener moraju da odrade veliki posao da bi dostigli nove visine. Mislim da ćemo sledeći rekord videti pre Rija.

LIČNA KARTA
Ime i prezime: Sergej Bupka
Rođen: 4. decembra 1963.
Uspesi na otvorenom: šest zlatnih medalja na SP, zlato na OI 1998. u Seulu, 17 puta oborio svetski rekord, najbolji rezultat 6,14
Uspesi u dvorani: četiri svetska, jedno evropsko zlato, 18 svetskih rekorda, najbolji rezultat 6,15.
Karijera posle povlačenja: član atletske kuće slavnih, predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, potpredsednik IAAF, član izvršnog odbora MOK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije