Svetski priznat ilustrator Lekipa i Đokovićev obožavalac: Novakova najveća greška je što je Srbin (FOTO)

G. ČVOROVIĆ

04. 02. 2020. u 14:00

Zapad ima negativnu viziju Srba i to prlja sliku cele Srbije, priča Dorćolac u Parizu Enki Bilal

Светски признат илустратор Лекипа и Ђоковићев обожавалац: Новакова највећа грешка је што је Србин (ФОТО)

Enki Bilal foto: EPA

Od stalnog dopisnika: PARIZ

SVETSKI poznat francuski crtač stripova i scenograf Enki Bilal (68), rođeni Beograđanin, kao Enes Bilanović, čiji otac je bio Titov krojač, koji je svojevremeno naslikao i čuvenu naslovnu stranu za "L'Ekip" 2010. godine pred finale Dejvis kupa s natpisom grada Beograda na ćirilici i naslovom "Prštaće na sve strane!", objasnio je preko cele stranice ovog sportskog lista zašto obožava Novaka Đokovića i zbog čega Noleta na zapadu ne vole kao Federera ili Nadala.

- Ja sam, kao i on, dete Beograda, i tu je malo važno što nisam srpskog porekla, jer je moja majka Čehinja, a otac Bošnjak. Znam da je Novak Đoković veoma vezan za svoj grad. Pomno ga pratim, jer je on superšampion i neko ko izgleda inteligentno – poručio je Bilal.

Na konstantaciju novinara da i pored toga ne uspeva da podigne mase, Bilal kaže:

- Volim, takođe, tu njegovu nevoljenu stranu, ali mislim da to pogađa sve što je srpsko. Da je Đoković Hrvat, više bi ga cenili. Bio je taj rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih u kome je zapadni svet odredio dobre i loše, iako dobro znamo da je sve to bilo mnogo komplikovanije.
Sa žaljenjem ističe da je negativna vizija o srpskoj naciji još rasprostranjena zapadom i da još pomalo prlja sliku Srbije, a "L'Ekip" zaključuje da je Đoković sve učinio da se to promeni.

- On ima harizmu, mnogo više nego Nadal – kaže Bilal, ocenjujući da je, po njegovom ukusu, ipak malo preterano to što šalje srce publici.

Foto G.Č.


Na pitanje šta mu još nedostaje da bi bio jednak u srcima na Zapadu sa Federerom i Nadalom, ističe:

- Federer ima veliku eleganciju u igri, veliki je šampion. Nadal je zatvoreniji, ali ga vole jer je dobar momak. Njima je lakše. Gledaju ih iznad pripadnosti naciji. Problem Đokovića je tu. Pripada naročitoj zemlji.

Ističe da je Novak važan za svoju zemlju i da je njegova uloga dirljiva, da je Đokovićev slučaj atipičan, ali da mu zato možda baš to daje snagu.

- Evo ga ponovo na vrhu, nada se da će preteći Federera a, ipak, kao da se provlače postojane glasine koje govore: "Srbin, to nije dobro." Postoji kao neka senka, i šteta je zbog toga. Ali, on živi svoj život, i to veoma dobro.

Foto G.Č.


Bilal ističe da Đoković ima veliku fizičku eleganciju, da je lepo gledati ga kad igra, da je metlano postao veoma jak i sposoban da se adaptira na različite situacije, a da kod svojih protivnika izaziva psihološki uticaj.

- Ima, naravno, i svoje slabosti, ali to je dobro, jer je to ljudski – kaže čuveni crtač stripova.

Foto G.Č.


Za Noleta ističe da je rastao u zemlji u kojoj tenis nije bio pristupačan i da je imao težak životni put:

- Veoma je vezan za porodicu i za svoju zemlju za koju smatra da je nepravedno napadnuta.


Foto G.Č.

Poručio je da bi bilo teško kada bi trebalo da ga nacrta.

- Bila bi to svakako kompozicija, kao one koje sam pravio o komunizmu ili kapitalizmu, u kojima se mešaju slike fantazama. Bila bi to ilustracija na kojoj bi radio, a ne samo pokret olovke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

crniDjordje

04.02.2020. 14:41

Nacraj Kralja sa Srbskom krunom,u jednoj ruci kuglu sveta a u drugoj tenisku lopticu!

Cobe

04.02.2020. 16:15

On,Enes Bilalic aka Enki Bilal, dobro zna šta govori, jer je i sam morao da prilagodi svoje ime i prezime da bi uopšte došao na taj nivo gde je sad.

kales

04.02.2020. 16:50

Kao da mi ne znamo zasto ga ne vole.Pa neka ga ne vole. Samo neka ih on i dalje bije reketom i lepim recoma.

dzonizam

04.02.2020. 18:19

Mislim da mu je to pun pogodak!Da nije Srbin ne bi bilo ni inata koji ga je toliko puta doveo do titule.

Neslažem se

04.02.2020. 18:50

Mnogi I Neznaju gde je Srbija Tako ja zivim u inostranstvu I pratim sta kazu Za Noleta oni su Jednostavno Ljubomorni na Njega zato sto Nole zna kako Da ih Pobedi.Srbija nije Ratovala Sa zapadom Da je mrzi ali je dobra Sa Rusijom I Zato Zapadni političari Nevole Srbiju . Ovde nima Hrvata I Albanaca koji Zvižde Namerno kada Nole igra njima on Najvise Smeta . Oni su podmukli svaki im Srbin Smeta a ne drugim Englezima .

Koji se grad prostire na dva kontinenta ?

04.02.2020. 22:07

@Neslažem se - Australijanac će ti DARVIN ! Evo što ne znaju gdje je Srbija, ali izgleda da pojedinci ne znaju ni gdje je kontinent na kome žive.Ali, nemojte se zavaravati, oni koji treba da znaju, to bolje znaju od nas samih.