Rodžer Federer se pojavio na konferenciji za medije posle trijumfa nad Stivenom Džonsonom (3:0) u prvom kolu Australian opena, ali nije očekivao da će pitanja biti vezana za teme van tenisa. Švajcarac se uglavnom branio od novinarskih napada jer je on, uz Rafaela Nadala, bio jedan od onih kojima vazduh u Melburnu ne smeta i angažovao se da ostane kako jeste.


- Izađite na ulicu i pitajte ljude da li žele da odu iz Melburna i Australije. Nisam zabrinut, to sam rekao na sastanku igrača. Olimpijske igre i druga takmičenja imaju broj koji je postavljen na 300, mi smo na 200 – počeo je Federer priču o svom shvatanju indeks kvaliteta vazduha. - Mislim da se krećemo u sigurnoj granici. Da smo ovde šest meseci uzastopno na 300 i više loših čestica po metru kubnom mislim da bi to onda moglo loše da utiče. Nisam zabrinut. Više brinem za ljude koji su u vatri i dimu, jer mi možemo da budemo u zatvorenom ceo dan i da brzo odemo da igramo i da se opet vratimo u zatvorenu prostoriju. Mislim da je komunikacija ključna, između igrača, organizatora, publike. Mislim da ćemo proći kroz ovo i da će sve biti dobro.


Kvalifikanti su se mučili, podsetili su novinari Federera.Mnogi su, na kraju,optužili Rodžera i Nadala da gledaju samo lične interese i da nisu dali maksimum za druge igrače.


- Bio sam u kancelariji tog dana da pitam šta da radimo. Da li da se igra ili ne. Da se vidi da li je bezbedno za igru ili ne. Zapravo, tog dana je bilo i veoma vruće napolju. Uvek se vraćamo na istu stvar. Neki igrači jednostavno nisu naviknuti da igraju na 35 stepeni. Praktično kada dolazite iz sezone u zatvorenom, ne mogu da kažem da nisu spremni, ali vrelina utiče uvek. Ne kažem da dim nije uticao. Sigurno da jeste. Ali šta je mogu da uradim? Komunikacija je ključ za sve nas. Ja se osećam da nisam dobio potpune informacije o svemu ovome. Mogu li ja da odem na teren i da kažem da se ne igra. Mogu da probam, ali ne verujem da će to uticati mnogo. Možda smo zakasnili, ali ne verujem da sam mogao da uradim više od ovoga što sam uradio. Išao sam od kancelarije do svlačionice, pričao sam i sa juniorima... Razumem da su neki ljudi besni, ali ovo sa dimom je bilo novo za sve nas. Neki će uvek da se žale - rekao je Federer.

Kada su se pitanja nastavila na temu zagađenog vazduha, uslova, organizacije, kiše i ostalih tema koje idu “oko tenisa”, Federer je prisutnima skrenuo pažnju:

- Igrao sam sa Stivom Džonsonom, za one koje to zanima.