VISOKI zid protkan pobedama, uspesima i padovima, sportskim herojskim podvizima, uspomenama, koji je Viktor Troicki sopstvenim rukama gradio punih 27 godina, jednom odlukom su mu srušili administrativci u Lozani. "Cigle" su mu smrvile pred nogama, zid se pretvorio u prah, ali te nedaće nisu slomile duh nekada 12. tenisera sveta, koji posle skoro 365 dana suspenzije puca od želje i motivacije da se vrati u vrh.

U ispovesti za "Novosti" junak finala Dejvis kupa iz 2010, kada je pobedio Ljodru i Srbiji doneo "salataru", poručuje da će s pomešanim emocijama istrčati na teren za nekoliko dana u Gštadu, svom povratničkom turniru.

NE IDE MI SE U INDIJU o DEJVIS kup reprezentacija od 12-14. septembra igra protiv Indije, sa vama ili bez vas?
- Iskreno, ne znam šta da kažem. Meni se to nikako ne uklapa u raspored. Tada planiram da igram na šljaci, a i ne ide mi se u Indiju. Gubim dve nedelje, ne samo jednu, ne mogu da igram glavne turnire ako ne dobijem vajld kartu, a baš u tom periodu sam planirao da igram neka veća takmičenja. Nadam se da će mladi igrači pomoći i da će uspeti da dobiju meč. Videćemo ko će uopšte biti u situaciji da igra. Možda će Tipsarević uspeti da se oporavi do tada, ali mislim da smo favoriti ko god da igra.

- Od želje da pokažem kako su pogrešili što su me suspendovali, do nade da dokažem sebi kako mogu i bolje nego pre, preko toga da nadoknadim propušteno... Ma sve će to biti u meni, i još mnogo toga. Iskren da budem, ne znam ni sam kako će sve izgledati na terenu u početku, dok se ne naviknem. Pritom, tog 21. jula svi poeni mi propadaju i krećem od same nule, potpuno iz početka. Ali, često se setim jedne jako dobre izreke: "jednom lekar, uvek lekar". Zato ne odustajem od tenisa, jer, to sam ja - priča Viktor.

o Protekli period, od jula 2013. do danas, bio je dug kao večnost?

- Predug, rekao bih. Bilo mi je teško bez turnira, naporno, ali moram da priznam, u nekim trenucima i interesantno i lepo. Imao sam vremena za sve. Sada sam skroz oporavljen psihički, nisam toliko nervozan i opterećen svime tim kao u početku. Kad su doneli odluku o kazni, bio je to jedan veliki šok. Međutim, potom sam na miru razmislio o svemu, o budućnosti, ne toliko o onom što se dogodilo.

o Jeste li imali pomoć psihologa da prebrodite sve teškoće?

- Pokušao sam, ali nije mi se preterano svidelo. Shvatio sam da je sve to do mene. Ako složim kockice u sopstvenoj glavi, onda je to to. Tada mi ne treba pomoć drugog. Ako sam uspem da se sredim, to je dovoljno.

HVALA RODITELjIMA NA SVEMU o DA li ste ispunjeni i na privatnom planu, jer to može dosta da utiče i na vaše rezultate?
- Sve je u najboljem mogućem redu. Majka i otac su celog života moja najveća podrška. Oni su uvek verovali u mene. Bilo je tu još par ljudi, kao što je Neša Trifunović, koji mi je isto mnogo pomogao. Od njih sam dobijao vredne savete. Govorili su mi da je godinu dana kratak vremenski period u životu i da će proći, da moram da izdržim u glavi, da budem još jači i da budem još bolji. Cenim to. Roditelji su mi jako uzbuđeni što se vraćam na teren, iako ih više neću viđati kao u ovih godinu dana.

o Pomenuli ste da vam je na momente bilo zanimljivo, na šta šta ste mislili?

- Išao sam zimus četiri puta na skijanje. Čak 31 dan sam skijao, više nego ikad u životu. Hteo sam da nadoknadim ono što volim, a nisam imao prilike da radim. Često sam sa ortacima igrao fudbal, imali smo neke lige u balonima. Išao sam sa Noletom na par putovanja, prvi put sam bio u Južnoj Americi, to je bilo interesantno. Potom, kad sam krenuo da treniram, išao sam isto sa Đokovićem na par turnira na kojima je igrao, dosta sam trenirao s njim...

o Problem vam je bio da pronađete sparing partnere, često niste imali sa kim da vežbate?

- Tačno, baš tako. Ali, Novak mi se tu našao i pomogao. Najviše sam radio s njim u Monte Karlu, ili tokom turnira u Dubaiju, Majamiju. Sparingovao sam i sa našim mlađim teniserima, Lajovićem, Krajinovićem, Milojevićem u Beogradu...

o Na čemu ste radili, kako biste bili bolji?

- Poslednja četiri meseca sam baš mnogo trenirao. Imam tu sreću što su oba trenera, Rider i Jelisavčić, i dalje sa mnom. Osećam u nekim stvarima napredak, a fali mi tih situacija u poenima i mečeva. To će vremenom, posle par, turnira doći. Ne mogu da tvrdim da će se sklopiti već na prvom turniru, verovatno će tad još biti skroz sve čudno, ali nadam se da će se složiti što pre.

o Zbog gubitka bodova, nećete imati prolaz na najvećim turnirima u početku?

- Organizatori nekih turnira su mi izašli u susret i dodelili vajld karte. Na velikim takmičenjima neću igrati. Sada čekam da mi potvrde za Gštad, a sigurno je učešće na čelendžerima u Italiji, na četiri ili pet turnira, što se poklapa sa turnejom u SAD. Novak će probati da mi pomogne oko vajld karti u Aziji. Ako uspe, bilo bi to sjajno.

o Verujete li da možete bolje od 12. mesta koje ste nekad zauzimali?

- Ne znam, trudiću se da dokažem da mogu. Videću koliko ću u tome uspeti. Sigurno je da ću dati sve od sebe, više nego što sam davao ranije. Cilj mi je da se borim do kraja, i da uđem u prvih 100 do kraja 2014. Neće biti jednostavno, ali ako krenem dobro, mislim da imam šansu. Sve je na kraju na meni - zaključuje Troicki.

AKO SRETNEM DOKTORKU...

o AKO na turnirima sretnete doktorku zbog koje ste suspendovani, šta ćete joj reći?

- Bolje da ne znate. Oni će gledati da se to ne desi, ali žena je nastavila da radi svoj posao, iako je totalni amater, da ne kažem nešto grublje. Mnogo mi je krivo što je nastavila da radi bez ikakvih posledica, iako je u presudi je stajalo i da ona snosi krivicu, zbog loših uputstava i neodgovornosti. Ne znam šta će biti, nadam se da je nikad neću sresti u životu...